Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.04
A lassacskán festői színekbe öltöző Nagyerdő fái alatt a Debreceni Állatkert az őszi napokon is megannyi látnivalóval és újdonsággal várja a nagyközönséget.

A testet és szívet melengető, egzotikus Pálmaház az Állatok Világhete alkalmából a sisakos kaméleonok új otthonául szolgáló állatbemutatóval bővült.

A két hím már elfoglalta a természethű kialakítású terráriumot, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

A Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegységeiben, félsivatagaiban és cserjés-fás területein őshonos sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) 35-45 cm-es átlagméretével viszonylag nagytermetű kaméleonfaj; a hímek a 60 cm-es testhosszt is elérhetik.

Nevét a fején található, oldalnézetből sisakszerű taréjról kapta.

Nappal aktív, a fő táplálékául szolgáló rovarokat is ekkor kapja el lesből támadva, hosszú nyelvének kiöltésével.

Vizet érdekes módon kizárólag a leveleken összegyűlő cseppek formájában fogyaszt, az álló vízfelületeket pedig fel sem ismeri.

Sárga, barna és kék sávokkal és foltokkal tarkított, zöld alapszíne a környezet mellett számos egyéb tényezőtől függően is változhat: ilyen például az érzelmi állapot, a fajtársakkal való kommunikáció, vagy a nőstények reprodukciós ciklusa.

A sisakos kaméleon igen népszerű hobbiállat, ugyanakkor az eredeti élőhelyén történő útépítések és kereskedelmi célú befogások miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó listáján.