Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.10.02

További válságkezelő intézkedéseket és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megmentését sürgeti a turisztikai és a vendéglátóipari szakma – közölte pénteken Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a témában tartott online kerekasztal beszélgetésen elhangzottak alapján.

A BKIK szervezésében a fővárosi közgyűlés által elfogadott válságkezelő intézkedésekről, valamint a kata szabályozás módosítására tett 7+1 pontos budapesti kamarai javaslatról tartottak online kerekasztal beszélgetést a vendáglátóipari és turisztikai szakmai szervezetek.

A kamarai tájékoztatás szerint a rendezvényen résztvevők üdvözölték, de a külföldi turizmus szinte teljes visszaesése miatt nem tartják elegendőnek a főváros által szerdán elfogadott intézkedéseket, egyebek közt a tavaszihoz hasonló “kurzarbeit” jellegű bértámogatás bevezetését javasolják a jól képzett turisztikai szakemberek legalább részbeni megtartása érdekében.

A budapesti kamara a pártpolitikai álláspontok közötti kompromisszum megtalálása érdekében javasolja, hogy a fővárosi válságkezelés finanszírozásának kérdését helyezzék objektíven mérhető és minden fél által elfogadható matematikai számításokra.

A BKIK támogatja a fővárosi önkormányzat által nemrégiben nyilvánosságra hozott számítási módszertant, amely az európai uniós válságkezelő források Magyarországnak jutó összegét lakosságarányosan osztaná el az ország régiói között.

Ez a számítási módszertan az Európai Unió támogatási politikájának eddigi módszertanához képest – amely alapján a fejlett régiók a lakosságarányukhoz képest jelentősen kisebb forráshoz jutnak – a budapesti vállalkozásoknak jóval több forrást biztosíthat – írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a BKIK elnöke ismertette, hogy a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásoknál is megfontolásra érdemesnek tartaná a kamara a keresletélénkítő támogatási lehetőségeket.

A megbeszélésen Nagy Elek, a BKIK elnöke meghívására részt vett Gálpál Zoltán a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége), Sárvári Deák Zsófia a MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), Deák Judit a Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Ganzer Gábor a MARESZ (Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége) és Lázár Judit a MABEUSZ (Magyar Beutaztatók Szövetége) képviseletében.