Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.29
Csehországban várhatóan hétfőn szükségállapotot hirdetnek, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket - jelentette be az egészségügyi miniszter kedden Prágában, sajtótájékoztatón.

Roman Prymula a szükséghelyzet kihirdetését “a romló járványügyi helyzettel” indokolta. Prymula szerint október végén a csehországi kórházakban egyebek között “férőhelyhiány” léphetne fel, ha a hatóságok időben nem hoznának semmiféle intézkedéseket.

A miniszter már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kórházi kezelésre szoruló betegek száma az utóbbi napokban tapasztalt tempóban növekszik, akkor rövidesen problémák lehetnek a Covid-19-betegek kezelésére lélegeztetőkészülékekkel ellátott elkülönített ágyakkal.

“Az egészségügyi intézmények kapacitását nagyban befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése, illetve az őket érintő karantén is” – szögezte le a miniszter.

Sajtójelentések szerint már több száz orvos és nővér betegedett meg.

“Szükségállapot kihirdetése nélkül lehetetlen készültséget elrendelni a kórházakban, vagy kötelezővé tenni a kórházaknak nyújtandó segítséget” – tette hozzá.

Román Prymula a szükségállapot paramétereit szerdán ismerteti a képviselőházban, és a kormány is megvitatja.

Andrej Babis kormányfő, valamint Jan Hamácek belügyminiszter egybehangzóan kijelentették, hogy támogatják az egészségügyi miniszter tervezetét.

Az ellenzéki pártok többsége viszont ellenzi a szükségállapot kihirdetését, és a kormány lépéseit kaotikusnak tartja. A miniszter szerint a következő napokban meghozandó új óvintézkedések nem fogják érinteni a gazdaságot.

“Alapvetően a szabadidős tevékenységet fogjuk korlátozni, illetve az iskolákat” – mondta Prymula.

Robert Plaga oktatásügyi miniszter, miután tárgyalt kollégájával, úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a jövő héttől a cseh középiskolák is áttérnek a távoktatásra. Az egyetemeknek és a főiskoláknak ezt már korábban elrendelték. Prymula leszögezte, hogy a határok lezárását a cseh kormány nem tervezi.
Az érvényes szabályok szerint a cseh kormány jogköre a harmincnapos szükségállapot kihirdetése, de döntését a parlamenti alsóház hagyja jóvá, vagy helyezi hatályon kívül.

A szükségállapot esetleges meghosszabbításáról már a képviselőháznak kell döntenie.

Csehországban szeptemberben gyorsan emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy néhány héten belül esetleg hiány lehet a speciális, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágyakból.

Az egészségügyi minisztérium honlapján kedden közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg több mint 800 beteget kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint majdnem 200 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A koronavírus okozta halálesetek száma hétfőn 620-ra emelkedett. (MTI)