Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.26
Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Bormedence Kárpát-medencei borünnepet. A Magyar BOR Intézet és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért.

A Bormedence a 2015-ben utoljára megszervezett Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója szellemiségét felvállaló rendezvény, belvárosi helyszínnel, ahol a Kárpát-medencei (bor)kultúra több szegmensét is bemutatják.

Első alkalommal 2017 decemberében szervezték meg a Bormedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár negyedik alkalommal rendezik meg a határtalan Kárpát-medencei borkultúra ünnepét, ez alkalommal a Duna Palotában, október 10-én, 15-22 óra között.

Fő célja, hogy a Kárpát-medence határtalan borkultúráját, különféle régióit bemutassa – elsősorban hagyományos szőlő- és borfajtáinkat állítva a középpontba. A bortermelő vidékek mellett helyet kapnak a térség agrártermékei, gasztronómiája, muzsikája és kultúrája is.

A Bormedence az egyetlen Kárpát-medence egészét lefedő borszakmai-kulturális rendezvény, amely a borászoknak is lehetőséget ad szakmai kapcsolatok elmélyítésére is, miközben bemutatják kiváló boraikat, találkoznak a borkedvelő közönséggel.

Hagyományaiknak megfelelően a legkiválóbb borászokat hívják meg kiállítóknak a történelmi Magyarország majdnem minden régiójából. A Bormedence sétálókóstoló, ahol a vendégek minden borból szabadon kóstolhatnak. Egy belépőért több, mint 150 bor kóstolható!

Fotó: Pixabay

Minden évben kiválasztanak egy-egy külhoni és belhoni települést vagy borvidéket, akik kiemelt figyelmet kapnak a rendezvényen.

Ez nem csak a borok terén, de muzsikaszóban, gasztronómiában is megmutatkozik. 2017-ben vendégeik az erdélyi Érmellék és a tokaji Abaújszántó voltak, 2018-ban a kárpátaljai Bereg-vidékre, illetve Badacsonyra és Szent György-hegyre esett a választás, 2019-ben pedig Felvidékről és Somló-hegyről érkezett számos borász.

2020-ban meghívott díszvendégeink: BÜKK, MÁTRA

(A koronavírus miatt eddigi hagyományainkkal ellentétben külhoni díszvendég idei egységes megjelenését nem tudják biztosítani, de persze lesznek külhoni vendégek is szép számmal, már ahogy a vírushelyzet engedi.)

Kiállító borászaik listája megtekinthető itt (a lista folyamatosan bővül)
A Kárpát-medence különböző borrégióit: itt.