Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.26

A javaslatot a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek több hónapos egyeztetése és a kölcsönös kompromisszumok alapján a munkaügyi minisztérium dolgozta ki.

Az elképzelések szerint a rendszert novemberben vezetnék be, azt követően, hogy lejár a hasonló céllal a tavaszi koronavírus-járvány következményeinek mérséklésére elfogadott úgynevezett
Antivírus-program.

A kormány jelezte, hogy a tervezetet még szeptemberben a parlament elé terjeszti, s miután általános széleskörű támogatása van, azzal számol, hogy gyorsan elfogadják.

Az állami bértámogatást akkor kapnák meg a munkavállalók, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás, más probléma vagy gazdasági válság miatt nem képes munkát biztosítani számukra teljes munkaidőben.

Alapvető célja, hogy megakadályozza az elbocsátásokat. Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot ledolgozzanak.

A 70 százalékos bértámogatásra három hónapig lenne jogalap, azt követően a támogatás mértéke 65
százalékra, majd 60 százalékra csökkenne. Az állami bértámogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák.

Országos méretben a rendszert akkor vezetnék be, ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal emelkedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma meghaladná a 400 ezret. (MTI)