Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.20
Tíz éve, 2010 szeptemberében nyílt meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben. Azóta a Negyed legnépszerűbb kiállításává vált, amit eddig összesen közel 300.000 látogató csodált meg.

A jubileumot egy újonnan megjelent könyvvel és két új műtárggyal ünnepli a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK).

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált, ami a műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően évről évre nőtt.

A 10 éves jubileum kapcsán két újabb műtárggyal bővült a gyűjtemény, amely immár 719 darabból áll, és a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartják számon.

A két új műtárgy egyike az Ülő török című szobor, ami Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként gyarapítja a tárlatot, a másik pedig dr. Selymes Zoltán révén került a kiállításra, ez a falitál Zsolnay Teréz munkája, különlegessége, hogy Teréz maga szignálta és évszámozta 1877-ben. Az új darabok szeptember 21-től tekinthetők meg a gyűjteményben.

Az évfordulóra jelent meg a Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye című reprezentatív könyv, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez. Az album a kiállítás érdekességeit tárja a látogatók elé, olyan műtárgyakat is bemutatva, amelyeket a gyűjteményről korábban megjelent kötetek nem tartalmaznak.

A könyv szeptember 18-tól megvásárolható a Zsolnay Negyed Infopontjain.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jubileumhoz kapcsolódva szeptember 19-én és 20-án 18 órakor ingyenes tárlatvezetést tart Komor István kurátor az érdeklődők részére.

A vezetéseken a részvétel ingyenes, de belépőjegy megváltásához és regisztrációhoz kötött, amit a latogato@zsn.hu címen lehet megtenni.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) tájékoztatása szerint a Zsolnay család egykori lakóházában, a pécsi kulturális negyedben található Család- és Gyártörténeti Kiállítás területén korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják a látogatókat.

A program alatt az érdeklődők betekinthetnek a 19. századi mindennapokba és a porcelánkészítésről híres család életébe.

A Zsolnay lányok titkai című program keretében a látogatók Zsolnay Vilmos két lánya, Teréz és Júlia életútjának és munkásságának főbb állomásait ismerhetik meg abban a villában, amelyben utóbbi Sikorski Tádéval lakott, s amely ma a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény című tárlatnak ad otthont.
A látogatók szombaton és vasárnap este hat órától ingyenes tárlatvezetésen is részt vehetnek részt Komor István kurátor vezetésével.
A vezetéseken a részvétel ingyenes, ugyanakkor a latogato@zsn.hu e-mail címen azokra regisztrálni kell – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A programokról további részletek olvashatóak a zsn.hu honlapon.