Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.18

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat ma már több mint 50 országban nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket.

Nemzeti emlékhelyet, betyár csárdát, emlékházat és kúriát is ingyenesen látogathatnak a kulturális örökség napjainak résztvevői Somogyban a hétvégén.

A Somogyváron található Szent László Nemzeti Emlékhely vasárnap 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

A 2015-ben nyílt látogatóközpont vendégei állandó kiállításon ismerkedhetnek meg Szent László király életével, korával, valamint a településen 1091 és 1095 között épült bencés apátság történetével, annak a magyar kultúrában betöltött szerepével.

A nagyközönség korhű kópiák segítségével láthatja a király fegyvereit, öltözetét és arcrekonstrukcióját, a településen fellelt páratlanul értékes kőanyag bemutatását különleges hologram-lapidárium és a teljes kolostoregyüttes rekonstruált háromdimenziós képe teszi izgalmassá.

Siófokon a világhírű operettkomponistáról, Kálmán Imréről elnevezett emlékház kapcsolódott be a kulturális örökség napjai országos programsorozatba.

Az épületben berendezett, szombaton 10 és 17 óra között ingyenesen látogatható állandó tárlat a városban született és 9 éves koráig ott élt zeneszerző életét, munkásságát mutatja be saját tárgyain és dokumentumokon, fényképeken keresztül.

Az emlékház őrzi Kálmán Imre első zongoráját, kottáit, elismeréseit és egyebek mellett a kitüntetéseit is.

Bárdudvarnokon szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a Goszthony-kúriában, Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikusművész egykori lakóházában emlékkiállítás, Kecskés Krisztina Ferenczy Noémi-díjas üvegművész kiállítása, továbbá Nemzetközi Üveg Szimpozionok tárlata látható.

Somogysárdon vasárnap 12 és 18 óra között tart nyitva a Betyár Csárda, az egykor a Somssich-család birtokán 1700-as évek közepén épült fogadó.

Az épület – ami mellett sokáig vásárokat tartottak – kocsmaként, vendéglőként, cukrászdaként is üzemelt, ám állaga az 1990-es évek végére leromlott, felújítása 2019-ben fejeződött be.

Szombaton 10 és 18 óra között a település római katolikus templomának oratóriumában berendezett kiállításra várják az érdeklődőket.

Kulturális örökség napjai Szolnokon

Múzeum, vártemplom, kastély is látogatható ingyenesen hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Ingyenesen látogatható Jász-Nagykun Szolnok megyében többek között a Damjanich János Múzeum, a Mezőtúri Református Gimnázium könyvtára, a szolnoki Vártemplom, a tiszaroffi Borbély-kastély és a jászapáti katolikus nagytemplom is szombaton és vasárnap, a kulturális örökség napjain.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közleménye szerint két napra az államigazgatás szerveinek műemléki épületei, így egyes minisztériumok, kormányhivatalok is megnyitják kapuikat az ország több pontján, a szolnoki megyeházát is megtekinthetik az érdeklődők.

Több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és csaknem háromszáz rejtett hazai és jász-kunsági műemléket lehet megtekinteni országszerte ingyenesen a hétvégén.

A két napra látogathatóvá váló helyszíneket helyi önkéntes túravezetők, építészek, művészettörténészek, helytörténeti körök szakemberei mutatják be az érdeklődőknek – tájékoztattak.