Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.12
Ismét kötelező lesz a kéthetes karantén szeptember 14-től a Szardíniára utazó olaszok és külföldiek számára a sziget kormányzójának rendelete szerint, amely újból előírja a maszk használatát szabadtéren is.

A karantént negatív vírusteszt bemutatásával lehet elkerülni.

A Szardíniára tartó utasok induláskor, a repülőtereken és a kikötőkben legfeljebb 48 órával korábban végzett PCR- vagy szerológiai teszttel igazolhatják, hogy nem betegek.

A beutazóknak előzetesen a tartomány külön mobilalkalmazásán kell regisztráltatni magukat.

Szardínia az első olaszországi régió, amely a korábbi járványkorlátozások májusi feloldása óta ismét karantén alá helyezi az egészségügyi igazolás nélkül beutazókat.


Christian Solinas kormányzó rendelete ismét kötelezővé tette a maszk használatát nemcsak zárt térben, hanem a szabadban, tehát az utcákon is, abban az esetben, ha nem lehet betartani a legalább egyméteres biztonsági távolságot. A maszk hatéves kortól hordandó.
A rendelkezések egyelőre október 7-ig érvényesek.

A járvány februári kitörése óta az 1,6 millió lakosú Szardínián több mint 154 000 vírustesztet végeztek el, 2814 fertőzöttet szűrtek ki, 1300-an gyógyultak meg, és 139-en haltak meg.

Jelenleg 61 beteget kezelnek kórházban, tizenketten vannak lélegeztetőgépen.
Június végéig Szardínia majdnem teljesen fertőzésmentesnek számított. A szűrt betegek száma a nyár második felétől ugrott meg a beutazók érkezésével.

Becslések szerint majdnem egymillióan utaztak a szigetre, többségében más olasz tartományokból.

A zsúfolt szardíniai szórakozóhelyeket és diszkókat látogató fiatalok között kiemelten magasnak bizonyult a fertőzöttek aránya.

Több olasz vállalkozó, politikus, sportoló szardíniai nyaralásán fertőződött meg.

Csak a közép-olasz Lazióból húszezren nyaraltak Szardínián, őket hazatéréskor nem sikerült tesztelni.