Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.06
Milos Zeman cseh államfő kijelentette vasárnap, megérti a magyar kormánynak azt a döntését, hogy a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében szeptembertől lezárta az ország határait.

“Megértem, támogatom a határok lezárását” – reagált Zeman a CNN Prima News cseh kereskedelmi televízió vitaműsorában, amikor a műsorvezető Magyarország határainak lezárásával kapcsolatban kérdezte.
“Mindenki a maga módján védekezik” – tette hozzá a cseh elnök.

Megismételte korábbi véleményét, miszerint jónak, hasznosnak tartaná, ha a jelenlegi járványhelyzetben nemzetközi szinten is egy évre lezárnák az országhatárokat.

Szerinte ez minden ország hazai turizmusának a fejlesztéséhez is nagymértékben hozzájárulna, amit ő szintén támogat.
A csehországi járvány-helyzettel kapcsolatban Zeman azt mondta, hogy “óvatosnak kell lenni, de pánikra nincs ok”.

Csehországban az utóbbi napokban nagyon megugrott a napi fertőzések száma, minek következtében a hatóságok megszigorították az óvintézkedéseket és több területen újra kötelezővé tették például a szájmaszk viselését.

A közvélemény és a sajtó egy része vitatja és ellenzi az intézkedéseket.
Az államfő szerint az óvintézkedések szigorítására a helyi fertőzésgócokban van szükség, míg a járvány által nem vagy alig érintett helyeken feleslegesnek tartja ezeket.

A szakminisztérium hétvégi kimutatásából az derül ki, hogy országszerte mintegy 160 helyi fertőzésgócot tartanak nyilván.
Milos Zeman úgy vélte: a napi fertőzések száma helyett jobb, pontosabb mutató a járványban elhunytak száma.

“A fertőzésből ki lehet gyógyulni, de meghalni csak egyszer lehet” – szögezte le az államfő.

Úgy vélte, ezen a téren Csehország jól áll, a cseh kormány járványkezelése helyes és hatékony.
Csehországban március elsején jelent meg az új koronavírus ( SARS-CoV-2) okozta járvány, amelyben vasárnapig 431-en haltak meg. (MTI)