Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.09.04
Mesebeli kastély, kerti kisvasút, hintók, vizes játszótér, állatpark, kalandpark, sőt igazi kalózhajó is várja a gyerekeket Keszthelyen és környékén. Összegyűjtöttük a legjobb családi programokat azoknak, akik gyerekkel indulnak (újra)felfedezni a Balaton-parti várost.

A Balaton nyugati végénél található Keszthely és környéke önmagában legalább egy hétre elegendő programot kínál a nyaraló, kiránduló családoknak. A SzeretünkUtazni.hu összeállításában ezúttal kifejezetten a szülőknek kedvezünk azzal, hogy a leginkább ajánlott gyermekprogramokat mutatjuk be.

Fotó: Koczka Máté

Festetics kastély, Helikon Kastélymúzeum

Keszthelyen található hazánk egyik legszebb és egyben leglátogatottabb kastélya, ahol gyermekbarát formában ismerkedhetünk meg a 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő birtokot. Amellett, hogy betekintést nyerhetünk az ország egyik legjelentősebb nemesi családjának életébe, számos izgalmas programmal és kiállítóhellyel várják a családokat.

Fotó: Koczka Máté

Ilyen például az új szárnyban az igényesen kialakított hatalmas modellvasút kiállítás vagy az élethű vadállatokat bemutató Vadászati múzeum. Az épület kertjében kisvasút működik, amelyre a gyerekek és a szülők is jegyet válthatnak. Ha pedig meguntuk a vonatozást, az állomás melletti játszótéren vezethetik le a felesleges energiájukat a kicsik.

Fotó: Koczka Máté

Egy másik kiállítótérben régi pompás hintók és autók kerülnek bemutatásra. A kalandvágyó vendégek még külön hintózásra is jegyet válthatnak, s főúri kényelemben tekinthetik meg a Festetis kastély parkját.

Fotó: Sallai Gábor

Szintén imádják a gyerekek a pálmaházat és a madárparkot, ahol akár a kezünkből etethetjük a szárnyasokat. A kastély mesebeli hatalmas kertje sokszor rendezvények, kincskereső játékok, gyermekfoglalkoztatók helyszíne, és jó lehetőséget biztosítanak egy különleges családi piknikre is. Összességében akár több napot is érdemes szánni a keszthelyi Festetics kastély bejárására, annyi programot és látnivalót kínál.

Fotó: Koczka Máté

Cadillac Múzeum

Az eső vagy épp a nagy nyári hőségtől való menekülés tökéletes helyszíne lehet a Cadillac Múzeum is, ahol az országban egyedülálló autócsodákat láthatunk. A gyűjtemény bemutatja az első Cadillac megjelenésétől évtizedekre lebontva a múlt század végéig alkotott típusokat, így tehát a kisfiúk és az apukák számára (is) igazi paradicsom.

Kalózhajóval a Balatonon

A keszthelyi kikötőből indul a Hableány-történelmi emlékhajó replikája. A klasszikus sétahajózás mellett a nyári szezonban naponta gyermekprogram is indul: kalózhajóval fedezhetjük fel a Balatont. Az egy órás program keretein belül igazi kalóz, bohóc, kincskeresés és játszósarok is várja a kicsiket.

Fotó: Hableány weboldal

Vízi játékpark

Ha már a kikötőnél járunk, mindenképp érdemes felkeresni a part játszótereit. Ezek közül is a kedvenc egészen biztosan a Vízi játékpark lesz a Pavilonsor kezdeténél. A létesítmény olyan interaktív elemekből áll, melyek segítségével a gyermekek játszva szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről. 11 órától tart nyitva (időjárás függvényében!) és ingyenes. Félelmetes, hogy a mini vízerőművek, zsilipek, malmok mennyire izgalmasak tudnak lenni: érdemes jócskán időt kalkulálni a vízi játékparka.

Tavirózsa Kalandpark

Ha meguntuk a vizet és a strandolást, jöhet egy kis adrenalin! Keszthelyen található a Tavirózsa Kalandpark is, amely remek kikapcsolódást nyújt 3-99 éves korig. Az egész kalandpálya könnyen belátható és kotrolálható, tele jobbnál jobb pályákkal és akadályokkal.

Fotó: Tavirózsa Kalandpark

Gyenesdiás

Ha már Keszthelyen vagyunk, érdemes meglátogatni a szomszédos települést, Gyenesdiást is. A gyerekek garantáltan oda lesznek a Diási Játékstrandért. Emellett az állatbarátoknak tökéletes családi program a Festetics Állatpark és a Természet Háza meglátogatása. Minkét helyen játszóterekkel, gyerekparát kiállításokkal várják a látogatókat. A mi személyes kedvencünk az állatpark volt, ahol kézből etethetőek a szelíd bárányok és kecskék, az állatsimogatóban be is lehet menni hozzájuk. Tiszta, kulturált környezet, gyönyörű helyszínen.

Fotó: Koczka Máté

Keszthely környéke emellett több egyedülálló úti célt is kínál, többek közt Európa legnagyobb melegvizű tavát, a Hévízi-tavat, valamint a romantikus, csatornákkal átszőtt, nádasrengeteget, a Kis-Balatont. Érdemes útnak indulni, biztosan nem fognak unatkozni!