Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.03
Az általános iskolákban nem teszik kötelezővé a szájmaszk viselését Olaszországban a koronavírus-járvány miatt, a felsőbb évfolyamokba járó diákoknak és a tanároknak azonban viselniük kell a maszkot. Az új oktatási járványprotokoll szerint, utóbbiak átlátszó maszkot kapnak.

Az oktatási tárca és az egészségügyi hatóságok kedden, a szeptember 14-i tanévkezdés előtt ismertetett közös útmutatása szerint az első nyolc osztály tanulói számára, vagyis hat és tizennégy éves kor között nem lesz kötelező a szájmaszk a tantermekben, ha a diákok között biztosítják a legalább egyméteres távolságot.

Az iskola más területein, a folyosóktól kezdve a menzáig, viszont nekik is szájmaszkban kell lenniük.

A felsőbb osztályokban, gimnáziumokban, szakközépiskolákban a tanórákon kötelező lesz a szájmaszk viselése.

A diákok bármilyen típusú maszkot viselhetnek.

A pedagógusok számára speciális, átlátszó maszkokat gyártattak, amelyekben látszik a szájuk és jobban hallani a hangjukat.


A járvány terjedésének esetleges erősödése esetén a helyi egészségügyi szervek az érintett oktatási intézményben 11 éves kortól kötelezővé tehetik a szájmaszk viselését.
Hét és fél millió diákot és több mint nyolcszázezer oktatót, valamint hozzávetőleg kétszázezer fős iskolai személyzetet várnak vissza az iskolakezdésre nyolcezer oktatási intézményben.

Augusztus második felétől már mintegy félmillió tanárt teszteltek önkéntes alapon.
Olaszország állította le elsőként az oktatást, március 10-én, és az egyetlen európai ország volt, ahol azóta se nyíltak újra az iskolák.

Még érettségi írásbelit sem tartottak, csak online szóbelit.
Szeptember elsején valamivel kevesebb mint kilencvenezer óvodás indította az évet.

Az iskolai tanév szokás szerint hivatalosan szeptember közepén kezdődik, de az alpesi Alto Adigéban már szeptember 7-én, a déli Pugliában szeptember 24-én nyitnak újra.

Sergio Mattarella államfőt a járvány egyik gócpontjába, a venetói Vo’Euganeo kisváros tanévnyitójára várják díszvendégnek.
Kiemelt problémát a helyhiány jelent a többségében a második világháború előtt vagy közvetlenül utána épített iskolákban.

A biztonsági távolságtartás miatt számos iskola délelőtti-délutáni turnusokban indítja az oktatást. Máshol a diákok fele az egyik héten iskolai jelenlétben, a következő héten interneten követi az oktatást.

A minisztériumtól ígért 2,4 millió egyszemélyes pad nagy része még nem érkezett meg az iskolákba – írta az MTI tudósítója, Sárközi Júlia.


“Nehéz év lesz, de sikerülni fog, történelmet írunk” – üzente a tanároknak Lucia Azzolina oktatási miniszter.


A pedagógusszakszervezetek felhívták a figyelmet, hogy az olaszországi tanárok több mint fele ötven évnél idősebb, az Európai Unióban mért 36 százalékos átlaghoz képest. Az ebbe az életkorba tartozó tanárok veszélyeztetettnek számítanak.
Megválaszolatlan továbbra is, hogy a tanulók testhőmérsékletét reggelente a családoknak kell megmérniük vagy az iskolában, érkezéskor.

A gyakorlat mutatja majd meg, mi történik, ha egy gyerek lázas vagy pozitívnak bizonyul a koronavírusra. Az esetleges intézménybezárást az igazgatóval közösen döntik el.
A tömegközlekedés is készül az iskolakezdésre: a buszokon, metrón, villamoson a korábbi ötvenről nyolcvanszázalékosra emelték a helykihasználtságot.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, az oktatást teljes biztonságban készülnek újraindítani. Roberto Speranza hozzátette, hogy szükség esetén, ha a járványhullám ismét fokozódik, újból az interneten folytatják az oktatást.