Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.09.01
Felkészült az új határátlépési szabályok végrehajtására a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője.

A Budapest Airport keddi közleményében azt írta, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden járat minden utasát a határellenőrzési pontnál okmányellenőrzésnek, illetve a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével kötelező testhőmérséklet-mérésnek veti alá.

Felhívták a figyelmet, hogy az okmányellenőrzés a szokásosnál több időt vesz igénybe, mert előtte részletesen kikérdezik az utasokat, és felveszik az adataikat is.

Az üzemeltető azt kérte, hogy az utasok töltsék ki a Budapest Airport weboldalán elérhető új karanténűrlapot, és a határellenőrzés alkalmával adják át a hatóságoknak.
Azok a külföldiek, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig.

A tranzitban várakozó utasoknak a Budapest Airport takarót, korlátlan wi-fi-hozzáférést, illetve igény esetén arcmaszkot biztosít.


Az új szabályok érvénybe lépésével a Liszt Ferenc repülőtér folyamatosan fogad és indít járatokat, de már látható, hogy a bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért a korábbi korlátozások során tapasztalt utasforgalomra számítanak.

Ez napi 3000 alatti utas lehet, míg szeptemberben általában napi 50 000-nél is több utas szokott kezelni a repülőtér.