Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.28
Idén is sikeresen befejeződött az Erdei Vándortábor Program a Zempléni-hegységben.

Az útvonalon másodszor, ezúttal már hetente, három turnusban haladtak végig a gyerekek és kísérőik.

21 csoportban több mint félezer táborozó vett részt, akik legtöbbször 60-80 kilométert túráztak a hegyvidéken. A Zempléni útvonalát és a különböző programokat az ÉSZAKERDŐ Zrt. szervezte meg.

A szervezők már az előkészületek során nagy gondot fordítottak a környezettudatos megoldásokra, és arra is, hogy vigyázzanak az erdőre.

Ezért törekedtünk például a keletkező hulladék minimálisra szorítására – mondta Zay Adorján, a társaság vezérigazgatója.

Kitért arra is, hogy az ökológiai szempontok mellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek, különösen a járványügyi helyzetben kellett odafigyelni az előírások és javaslatok fokozott betartására.

Az erdőgazdaság a Zempléni útvonalon a tájegység vadregényességének bemutatására fektette a hangsúlyt.

A táborhelyeket úgy alakították ki, hogy azok létesítményei elbonthatóak és újra felhasználhatók legyenek, az állandó építményeket pedig egész évben birtokba vehessék a kirándulók.

A napi útvonalak számos természetes és kulturális látnivalót érintettek.

Megcsodálhatták például a Nagy-Péter-mennykőről, a Sólyom-bércről vagy a Kerek-kőről szemük elé táruló panorámát, ellátogathattak a Sárospatak melletti Megyerhegyi-tengerszemhez vagy az újjáépülő Regéci várhoz is.

Nagyon népszerű program volt a nyitónapon a pálházi Középkori Vízimalom és Sütőház megtekintése, valamint az azt követő kisvasutazás is.

A résztvevők a az utánkeresők életével és munkájával is megismerkedhettek.

„Extra” programként – amennyiben az időjárás lehetővé tette – a Gerendás-réten töltött idő alatt sok csoport vállalt egy hajnali túrát a csaknem egy órás sétával elérhető Kerek-kőhöz, ahonnan a mesés kilátással együtt nézhették meg a napfelkeltét.

A résztvevők az Erdei Vándortábor Zempléni útvonalán egy kicsit közelebb kerülhettek a természethez és a visszajelzések alapján varázslatos élményekkel telve térhettek haza.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai abban bíznak, hogy akik egyszer belekóstoltak a vándortáborozásba, visszatérnek a programra később is.

Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortábor Programra – a vírushelyzettől függetlenül – a tavalyinál is többen jelentkeztek.

Magyarország erdeibe közel 4000 diák és kísérő indult táborozni, csaknem 160 csoportban, 9 útvonalon.

További információ a Program honlapján és facebook oldalán:

www.erdeivandor.hu és https://www.facebook.com/ErdeiVandor