Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.27

Párizsban is kötelezővé fogja tenni a maszkviselést a köztereken a francia kormány a koronavírus terjedésének erősödése miatt – jelezte csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

Jean Castex elmondta, megkérte a párizsi prefektust, hogy a polgármesteri hivatallal együtt dolgozza ki a rendeletet, amely alapján a fővárosban és az elővárosokban is mindenhol kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.


Párizs egyes kerületeiben már augusztus közepe óta kötelező az utcán is maszkot hordani, a dél-franciaországi Marseille-ben pedig szerdától már minden közterületen kötelező a maszkviselés.

A bárok, éttermek, kávéházak és élelmiszerboltok este 11 óra és reggel 6 óra között zárva tartanak. Az intézkedések szeptember 30-ig vannak érvényben.


A kormány a déli Bouches-du-Rhone megyét augusztus közepén vörös zónának nyilvánította, ami a prefektusnak korlátozó intézkedések bevezetését teszi lehetővé.

Itt ugyanis 100 ezer lakosra 177 fertőzött jut, miközben az országos arány 33.

A riasztási küszöb 50, a prefektúrák ezen arány elérésekor rendelhetnek el korlátozó intézkedéseket.
A miniszterelnök jelezte, hogy a 100 francia megyéből 21 kapott vörös színű jelzést, ezekben mindenhol várható a maszkviselés kötelezővé tétele.
A maszkviselés szeptember 1-től egyébként kötelező minden munkahelyen és oktatási intézményben is 11 éves kor felett.

A szabályszegőkre 135 eurós büntetést szabhat ki a rendőrség.
A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a fertőzés jelenleg a 20 és 40 év közötti korosztályban intenzív, egy hónap alatt ennél a generációnál megnégyszereződött a fertőzöttek száma, de az esetek többségében könnyebb lefolyású a betegség, mint a járvány kezdetén.


Míg kedden 3304 koronavírusteszt bizonyult pozitívnak, szerdára 60 százalékkal, 5429-re emelkedett ez a szám. A múlt héten már többször is megközelítette az 5 ezret a napi új esetszám, de szerdán emelkedett először 5 ezer fölé.

A kórházi ellátásra szorulók száma azonban eddig nem növekedett jelentősen. Kedden 4600 fertőzött szorult kórházi ellátásra, ami kilencvennel kevesebb volt, mint hétfőn, közülük 410-en voltak lélegeztetőgépen, míg áprilisban 7 ezer súlyos beteget ápoltak a francia kórházakban. Az áldozatok száma kedden 22-vel, 30 544-re emelkedett. (MTI)