Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.27
A francia Riviéra vezetői szerint.

Erőszakosnak és igazságtalannak nevezték csütörtökön a francia Riviéra vezetői, hogy Nagy-Britannia után Belgium és Németország is utazási korlátozásokat léptetett életbe a leglátogatottabb francia régióval szemben a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt.

“Az elmúlt napok üzenetei nagyon ijesztőek a szakmabeliek számára. Kezdődött Angliával, így az angol utazók tömegesen tértek haza Nagy-Britanniába.

Most pedig Németország és Belgium” – mondta Francois de Canson, a regionális turisztikai bizottság vezetője a francia hírügynökségnek.

A német külügyminisztérium hétfőn adott ki utazási figyelmeztetést a francia Riviérára és Párizs térségére.

A tárca óva intett a nem szükséges, turisztikai utaktól a francia fővárosba és a déli Provence-Alpes-Cote-d’Azur régióba, amely magába foglalja Marseille és Nizza városát is.
Ezek a térségek szintén felkerültek a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt területek folyamatosan frissített listájára, amelyet a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezet.

Ez a besorolás tesztelési kötelezettséget jelent az ezekből a térségekből visszatérő turisták számára.

A teszteredmény elkészültéig az érintetteknek otthoni karanténban kell maradniuk.
Belgium szerdán sorolt vörös zónába Párizs mellett több francia megyét, köztük a francia Riviéra két megyéjét, Bouches-du-Rhone-t és Alpes-Maritimes-et, Nagy-Britannia pedig augusztus közepe óta kötelez 14 napos otthoni karantén betartására minden Franciaországból érkező utazót.

Dél-Franciaországban a német döntés váltotta ki a legnagyobb nyugtalanságot.
Renaud Muselier, a Provence-Alpes-Cote d’Azur régió elnöke arra emlékeztetett, hogy Németország azon öt országhoz tartozik, ahonnan a legtöbb külföldi turista érkezik a francia Riviérára, mégpedig jelentős számban a szeptemberi utószezon idején.
“Leállítani hirtelen és egyoldalúan a kultúráink és a turisztikai célpontjaink közötti kapcsolatokat erőszakos és igazságtalan lépés” – fogalmazott a régióelnök.
A turisztikai vezető, Francois de Canson viszont úgy vélte, hogy jóllehet a németek eleinte nagy számban mondták le a dél-franciaországi útjaikat, a helyzet változott, amióta Berlin a hazaérkezés utáni kötelező teszttől tette függővé az esetleges karantént, ellentétben Nagy-Britanniával, ahol minden hazatérőnek automatikusan karanténba kell vonulnia.
A németek évente átlagosan 5 millió vendégéjszakát töltenek évente a francia Riviérán.


Marseille-ben és Nizzában szerdától már minden közterületen kötelező a maszkviselés, s a bárok, éttermek, kávéházak és élelmiszerboltok este 11 óra és reggel 6 óra között zárva tartanak.

Az intézkedések szeptember 30-ig vannak érvényben.
A francia kormány a déli Bouches-du-Rhone megyét már augusztus közepén vörös zónának nyilvánította.

Itt ugyanis 100 ezer lakosra 177 fertőzött jut, miközben az országos arány 33.
A riasztási küszöb 50, a prefektúrák ezen arány elérésekor rendelhetnek el korlátozó intézkedéseket.
A francia Riviéra Párizs után Franciaországnak a külföldi turisták által leglátogatottabb helyszíne, a koronavírus-járványt megelőzően az országba érkező külföldiek negyven százalékát fogadta, idén azonban a nyaralók jelentős többsége hazai turista. (MTI)