Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.26
A szomszédos országok összetartozása a vírus idején mutatkozik meg, és a turizmusban is egymás segítése a legfontosabb. Ezt hangsúlyozta szinte minden felszólaló azon a keddi rendezvényen, amelyet budapesti Szlovák Intézetben tartottak és amelyen a Szepességet, a Szlovák Paradicsomot és Igló városát mutatták be.

Soňa Jelínková képviselet-vezető várta a vendégeket, minden résztvevő maszkban érkezett, akinek nem volt, azok számára szívesen kínált egyet.

Radúz Dula

Az esemény jelentőségét többek között az adta, hogy itt mutatkozott be a turisztikai szakmának és az újságíróknak Radúz Dula, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium turisztikai részlegének tavasszal kinevezett vezérigazgatója.

A budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet rendezvényén a vezérigazgató azt mondta, hogy a vírus nem az idegenforgalomból terjed. Az Európai Unió országai közül náluk van a legkevesebb fertőzött, tehát nyugodtan jöjjenek a magyarok üdülni és ezzel erősödjön is a már meglévő jó kapcsolat a két ország között.

Róbert Maxián

Az eseményen megjelent Róbert Maxián, Szlovákia budapesti nagykövetének helyettese is. Ő azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy nemcsak a turizmus, de a diplomáciai kapcsolatok is kiemelkedően jók a két ország között.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnökének véleménye szerint az a szlogen, hogy mindenki maradjon otthon felértékelte a szomszédos ország turisztikai kínálatát. Erdei Bálint Soňa Jelínkovát dicsérve tette hozzá, hogy ő így képzeli el az igazi képviselet-vezetőt, mint Soňa, aki mindig arra törekedett, hogy bebizonyítsa, Szlovákia „négyévszakos” ország, bármikor megy oda a turista, mindig van mit látnia.

Erdei Bálint

Szepesség, Szlovák Paradicsom és Igló

A három terület képviselői mutatták be miért érdemes felkeresni ezeket a helyeket, sőt egy-egy filmrészlettel is alátámasztották érvelésüket.

Ján Volny

Igló a legszebb szlovák város címével büszkélkedhet, híresen magas templomtornyáról és teréről és épített örökségéről.

Ján Volny, Igló alpolgármestere, aki a Szepesi Vár alján született, arra kérte a turistákat, hogy ne csak két napra, többre érkezzenek.

Megemlítették Káposztafalvát is, melyet később a város képviselője bővebben is bemutatott.

A Szlovák Paradicsom már a nevében is mutatja, hogy ott lenni olyan, mintha a paradicsomban volnánk.

A Nemzeti Parkot nagyon sokan látogatják, főleg turisták, ami köszönhető karbantartott szép turistaútjainak, amelyből 300 kilométer áll rendelkezésre. Itt található a Dobsinai jégbarlang is, amelynek szintén kiemelkedő a látogatottsága.

A paradicsomban turistabuszok szállítják a vendégeket egyik helyről a másikra, völgybe, erdőbe, sziklák és barlangok közelébe. Lehet kerékpározni, evezni, kipróbálni milyen ejtőernyővel „közlekedni” és lovagolni. Télen pedig a síelés és a sífutás a kedvenc sport.

Bővebben: https://visit.spisskanovaves.eu/hu/

Soňa Jelínková

Szlovákia bővelkedik olyan helyszínekkel, amelyek a világörökség részei. A képviselet-vezető sorolta fel jellemzőit, többek között Farkasd, Lőcse, Késmárk és Bártfa nevezetességeit, barlangokat, várakat, és a híres fatemplomokat.

Bővebben: https://slovakia.travel/en/places-to-go/unesco

Pusztay Sándor

Pusztay Sándort a Kornétás Kiadó vezetőjét joggal nevezhetjük Szlovákia szerelmesének, hiszen kiadott könyvei közül már hat született Szlovákiáról, és tervei szerint még lesz több is. Véleménye szerint a Szlovák Paradicsom Európa valamennyi látványosságával vetekedik.

Az esemény szokás szerint szlovák ételkülönlegességek kínálatával és beszélgetéssel ért véget.

Fotók: Bódi Ágnes