Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.26
Mintegy 3,1 milliárd koronát (41,85 milliárd forint) költöttek el amerikai filmesek a Carnival Row című új fantasysorozat forgatásakor Csehországban.

A külföldi forgatások cseh állami támogatásának bevezetése óta ez a legmagasabb összeg, amelyet külföldi filmesek egy projekt megvalósítására valaha is elköltöttek Csehországban – közölte Jirí Vanek, az Állami Filmalap képviselője a CTK cseh hírügynökséggel.

A cseh állam az amerikai filmeseknek mintegy 540 millió koronát (7,29 milliárd forint) térít meg a költségekből.
A neoviktoriánus korban játszódó fantasztikus sorozatot az amerikai Amazon Studios és a Legendary Television közösen készítette.

A sorozat főszerepeit Orlando Bloom és Cara Delevingne amerikai színészek alakítják.
A sorozatot még tavaly ősszel kezdték el forgatni Prágában, de a koronavírus-járvány miatti többszöri megszakítás után csak augusztus közepén sikerült a munkát befejezni.
Cseh források szerint külföldi stábok tavaly mintegy 80 filmet forgattak Csehországban, ezek többsége a Netflix és az Amazon online platformok számára készült.

Tavaly a külföldi filmesek kilencmilliárd koronát (121,5 milliárd forint) költöttek el Csehországban. Az idei mérleget azonban várhatóan jelentősen befolyásolni fogja a koronavírus-járvány – mondta Jirí Vanek a CTK-nak.


A külföldi stábok forgatásának szabályait a járvány idején a prágai hatóságok már áprilisban kidolgozták, aminek következtében Csehország volt Közép-Európában az első ország, ahol a külföldi filmeseket a járvány első hulláma után újra dolgozni engedték.