Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.24
Az esélye megvan rá, ugyanis Kolozsvár is a döntőbe jutott az Európa 2020-as Innovációs Fővárosa címért folyó versenyben - írta az Agerpres hírügynökség.

Az Európai Bizottság közölte annak a 12 városnak a listáját, amelyek bekerültek a verseny végső szakaszába.

A címet elnyerő város egymillió eurós díjat kap innovatív tervei megvalósítására.
Az Európa Innovációs Fővárosa (iCapital) címért folyó versenyt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja szervezi és finanszírozza.

A verseny végén azt a várost díjazzák, amelyik dinamikus innovációs rendszereket alakít ki, ezekkel válaszol a közéleti kihívásokra, és javítja az emberek életminőségét.
Az idei verseny döntőjébe Kolozsvár mellett a finnországi Espoo, a belgiumi Gent és Leuven, a hollandiai Groningen és Leeuwarden, az ausztriai Linz és Bécs, a svédországi Helsingborg, az olaszországi Milánó, az izlandi Rejkjavik és a spanyolországi Valencia jutott.
A döntősöket egy szakértői zsűri választotta ki, amely az innovatív városfejlesztési megoldások mellett azt is vizsgálta, hogy milyen mértékben sikerült bevonni a lakosságot a helyi döntéshozatalba.
Az Európa Innovatív Fővárosa címet elnyerő város az egymillió eurós díjat innovációra, valamint a lakosság, a közigazgatás, az akadémiai és az üzleti körök közötti kapcsolatok megteremtésére fordíthatja.

A verseny további öt helyezettjét 100-100 ezer euróval díjazzák.
A versenyt hatodik alkalommal szervezik meg.

A címet tavaly a franciaországi Nantes nyerte el.
A verseny eredményét szeptember 22-24. között hirdetik ki az európai kutatás és innováció napjai keretében.