Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.21
Nem kell megijedni, ha becsukjuk az ajtót, nem látszik át. Ha becsukjuk. De ha véletlenül nyitva felejtjük?!!

Tokió egyik nagy idegenforgalmú negyedében átlátszó nyilvános vécéket állítottak fel két parkban.

A Pritzker-díjas építészstúdió által tervezett toalettek egy átfogó terv részét képzik, amellyel szeretnék megváltoztatni az emberek mentalitását a nyilvános vécékkel kapcsolatban.

Az áttetsző falú toaletteket a nagy gyalogosforgalmú Sibuja kerület két parkjában állították fel.
A projekt hivatalos honalapján azzal magyarázzák a nem mindennapi ötlet életre hívását, hogy az emberek két dolog miatt aggódnak ha betérnek egy nyilvános vécébe, különösen egy parkban állóba: az egyik a tisztaság, a másik, hogy nincs-e bent valaki.


A Shigeru Ban Architects japán építészstúdió olyan üvegfalú toaletteket tervezett, amelyekbe kívülről be lehet látni, ha azok üresek.

Azonban amikor valaki belép, és bezárja az ajtót maga mögött, a falak opálossá válnak, így nem lehet belátni. “A felhasználók kívülről ellenőrizhetik a hely tisztaságát és azt is, hogy tartózkodik-e benn valaki. Éjszaka pedig a létesítmény úgy világít a parkban, mint egy szép lámpás” – írták a közleményben.


A toalettek különlegessége, hogy amikor valaki bent tartózkodik, nem tudja, hogy az épület fala átlátszik-e, vagy sem.

A beépített tükrök fokozzák az átláthatóság okozta különös érzést.

Az ajtó bezárása tehát nagyon fontos. A CNN tudósítója tanúja volt, amint valaki direkt elmulasztotta ezt, és a külső szemlélők nagyot nevettek rajta.
A parkokban felállított vécék közül az egyik női, a másik férfi, a harmadik pedig többfunkciós toalett.