Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.20
Chris Fearne, egészségügyi miniszter (Málta) hétfőn, augusztus 17-én jelentette be a COVID-19 terjedésének megakadályozására szolgáló új korlátozásokat, amelyek szerdától, augusztus 19-étől lépnek életbe:

· Bárokat és éjszakai klubokat be kell zárni, kivéve azokat, ahol étterem üzemel, de itt is csak asztalnál ülő vendégeket lehet kiszolgálni.
· A hajós partikat betiltották, de a kikötőhajózás az utasok és a személyzet megfelelő távolságtartásával továbbra is engedélyezett.
· Az esküvői vacsorát csak ültetett fogadásként lehet tartani. Ételt és italt az asztalnál kell felszolgálni.
· 15 főnél nagyobb csoportok gyűlése nem megengedett.
· A maszkviselés kötelező lett minden zárt nyilvános helyen, kivéve az éttermeket, amelyekre külön szabályok vonatkoznak.

Itt a borostyán-lista!


A „borostyán”-lista azokat az országokat, területeket sorolja fel, ahonnan az érkezőknek negatív COVID-19 teszt eredményt kell bemutatniuk a szabad belépéshez.

2020. augusztus 21., péntek éjféltől bevezetik az úgynevezett máltai „borostyán-listát”, (amber list).

A listán szereplő országokból érkező utasoknak negatív COVID-19 PCR tesztet kell bemutatniuk, mielőtt egy Máltára induló gépre felszállnak.

Azokat az utasokat, akik nem mutatnak be ilyen igazolást, érkezéskor vagy felkérik, hogy egy mintavételes COVID-19 tesztet végeztessenek el magukon a Máltai Nemzetközi Repülőtéren, vagy érkezésük után azonnal önként karanténba kell vonulniuk Máltán.

Az alább felsorolt területekről érkező utasoknak az érkezést megelőző 72 órában elvégzett COVID-19 (PCR) teszt negatív eredményét kell bemutatniuk a szabad belépéshez:

· Bulgária
· Románia
· Spanyolország (a Barcelonából, Gironából és Madridból érkező utasokra vonatkozóan)

A „borostyán-listát” rendszeresen frissítik.

Forrás: Máltai Egészségügyi Hatóság (https://www.gov.mt/)