Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.19

Az Egyesült Államok és Kína megduplázza a másik területére hetente közlekedő, országonként jelenleg négy repülőjárat számát – jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium kedden.

Az amerikai döntés azt követően született meg, hogy Kína engedélyezte az Egyesült Államoknak heti négy oda-vissza járata számának megkettőzését.
Az amerikai légitársaságok önként függesztették fel Kínába induló és onnan érkező járataikat, miután Donald Trump amerikai elnök január 31-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a Kína felől érkező nem amerikai állampolgárok nem léphetnek be az Egyesült Államok területére.

Trump később Európából érkező nem amerikai állampolgárok beutazását is felfüggesztette.
A United Airlines kedden közölte: szeptember elejétől heti négy oda-vissza járatot indít San Francisco és Sanghaj között.

A Delta Air Lines ugyancsak hetente négy járatot indít újra, de már augusztus 24-étől kezdődően, Detroitból és Seattle-ből, Szöul érintésével, Sanghajba.
Az Egyesült Államok és Kína légügyi megállapodásának értelmében a két ország között hetente száz repülőjárat közlekedhet, de a teljes forgalom helyreállítására a világjárvány miatt egyelőre várni kell.

A Trump-kormányzat májusban négy kínai légitársaságnak engedélyezte amerikai járatai korlátozott újraindítását, miután a kínai hatóságok beleegyeztek bizonyos óvintézkedések bevezetésébe, így például abba, hogy mérjék az utasok testhőmérsékletét a felszállás előtt.
Trump egy arizonai kampányrendezvényen kijelentette: egyelőre elnapolta a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával.

Azt mondta: jelenleg nem akar megbeszélést folytatni Pekinggel. Arra az újságírói felvetésre azonban nem adott választ, hogy az amerikai kormányzat kivonul-e a kereskedelmi megállapodásból.
Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás úgynevezett első szakaszának megvalósításáról most szombaton egyeztettek volna a felek, de a megbeszélést elhalasztották. (MTI)