Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.19

Szent István király azért alapította a pannonhalmi monostort, hogy ezen a helyen a szerzetesek mindennap imádkozzanak hazánk fennmaradásáért.

A monostor története szorosan összefonódik hazánk történetével.

Monostoralapító Szent István királyunk ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

A Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese augusztus 20-án 9.00-18.00 óra között díjmentesen látogatható.

Az idei esztendő azonban nem a megszokott rutinok mentén zajlik, most talán még inkább érdemes az ezeréves múltból bátorító példákat és gondolatokat előhívni.

Cirill főapát úr ezért augusztus 20-án, az ünnepi szentmise után 11:30-tól egy különleges és az év többi napján nem látogatható helyszínen, a Kerengő udvarán idézi meg István királyunk nekünk szóló üzenetét.

Központi gondolata a következő: „Szent István népének nem a kegyeit kereste, hanem a javát szolgálta. A megújulást pedig önmagán kezdte: Krisztust követte, aki nem azért jött, hogy őt szolgálják, hanem hogy ő legyen mindenki szolgája.”

A program részeként Főapát úr bemutatja a szent király Pannonhalmán őrzött csontereklyéjét és az ünnepre elkészült interaktív zarándokfüzetet is (Szent István nyomában Pannonhalmán).