Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.13
Egyre több információ jelenik meg arról, hogy egyes országok hogyan képzelik el az iskolakezdést. Vannak, akik simán indítják az iskolába járást, de készülnek a fertőzésre, vannak pedig akik felezik a gyermekeket, vagyis a kicsik bejárnak, a nagyobbak pedig egy hetet járnak, egyet otthon tanulnak.

Hogy mi lesz a legjobb eljárás, azt majd csak később tudjuk meg. Most egy Izraelből érkezett hírt osztunk meg, amely az iskolakezdéssel foglalkozik.

A kneszet ülésén jelentették be, hogy az izraeli gazdaság működése, a szülők munkába állása érdekében újraindul az oktatás az iskolákban a jelenleg napi 1600 körüli új fertőzést okozó koronavírus járvány, a második hullám ellenére.
Az oktatási minisztérium a pénzügyminisztériummal közösen dolgozta ki a tanítás módját, mely a folyamatosságon és a rugalmasságon alapul.

Az óvodások hetente hatszor, teljes időben, korlátozások nélkül fognak óvodába járni – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az első és a második osztályosok csak öt napot lesznek az intézményekben, a harmadikosok és a negyedikesek pedig ezen a szintén öt napon maximum 18 fős csoportokban fognak tanulni.
Az ötödikesek és a hatodikosok egy héten kétszer hagyják el otthonukat, és szintén legfeljebb 18 fős csoportokban tanítják majd őket, s a hét hátralévő napjain távoktatást tartanak számukra.

A nagyobbak várhatóan csak hetente egyszer mennek el az iskolába, egyébként otthonról, számítógépek és az internet segítségével oktatják őket.
Az iskolákban a negyedik osztálytól fölfelé állandóan maszkot kell viselniük a diákoknak, és minden nap szülői igazolást kell vinniük egészségükről.

A gyerekek állandó csoportokban és mindig azonos oktatókkal tartózkodnak az épületekben.
Az oktatás koronavírus-járvány megkövetelte rendszeréhez 13 ezer új tanárra van szükség a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint, ami 4,2 milliárd sékeles (mintegy 400 milliárd forintos) többletkiadást igényel.
Az ország megoldatlan pénzügyei, az elfogadott költségvetés nélküli működés ismét gondokat okoz az egészségügyben.

A legnagyobb izraeli orvosszövetség munkaügyi vitát jelentett be, és azzal fenyegetőznek, hogy ha két héten belül nem teljesítik az egészségügyi rendszer a koronavírus megnövekedett terhei nyomán kialakult finanszírozási szükségleteit, akkor tiltakozásul sztrájkba lépnek.