Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.13
Májusban és júniusban, a nyári előszezonban 70 százalékkal csökkent a turisztikai ágazat forgalma Ausztriában az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Ebben a két hónapban 1,20 milliárd euró forgalmat bonyolított a turisztikai ágazat, a regisztrált vendégek száma 74 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 70 százalékkal csökkent.
A legnagyobb mértékben, 93 százalékkal Bécsben esett vissza a vendégéjszakák száma. Tirolban és Salzburgban 74 és 73 százalékos volt a csökkenés.

Legkevésbé Karintiában csökkent a vendégéjszakák száma a nyári előszezonban, 54 százalékkal.
A vendégek körében lecsökkent a külföldiek aránya a tavalyihoz képest.

Május-júniusban a vendégek 66 százaléka volt külföldi 2019-ben és 41,5 százaléka az idén.
A külföldiek között az idén 72,5 százalékra emelkedett a németek aránya a tavalyi 53 százalékról annak ellenére is, hogy szám szerint a németországi beutazások száma 75 százalékkal csökkent.
Szinte teljes egészében eltűntek Egyesült Államokból, Svédországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Dániából érkező vendégek.

Ezekből az országokból 95 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben csökkent a beutazások száma.
Lengyelországból 68 százalékkal, Magyarországról 70 százalékkal, Romániából 77 százalékkal, Csehországból 78 százalékkal kevesebb vendég regisztrálta magát szálláson május-júniusban Ausztriában.


A legkevésbé a magánszállások érezték meg a járványvédelmi korlátozások hátrányos következményeit, forgalmuk “mindössze” 55 százalékkal csökkent, szemben a szállodák által elszenvedett 74,5 százalékos csökkenéssel.

A négy- és ötcsillagos szállodáknál 76 százalékos, az egy- és kétcsillagosoknál 71 százalékos volt a csökkenés.
A május-júniusi nyári előszezon általában a teljes nyári turisztikai szezon forgalmának negyedét szokta kitermelni Ausztriában.

A Wifo arra számít, hogy a teljes naptári évben 25-30 százalékos lesz a vendégéjszakák csökkenése.