Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.08.04

Egy kedden bemutatott kisfilmben Károly walesi herceg arra biztatja a romániaiakat, hogy a járvány idején fedezzék fel saját hazájuk látványosságait, hagyományait, ízeit.

A kisfilmet a brit trónörökös székelyföldi házában vetítették le kedden újságíróknak. Az eseményt gróf Kálnoky Tibor, a walesi herceg sokszori vendéglátója szervezte a Kovászna Megyei Tanáccsal partnerségben.

Az eseményről a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.
A Charlie Ottley rendező, a Wild Carpathia producere által elkészített ötperces dokumentumfilm Károly herceg narrációjával villantja fel rendkívül látványos képsorokon Románia természeti kincseit, műemlékeit, népi hagyományait.
A walesi herceg elmondja, több mint húsz évvel ezelőtti első látogatása óta megismerte és megszerette Románia páratlan történelmi hagyatékát, biodiverzitását, lélegzetelállító erdőségeit, a Duna-deltát, a szász erődtemplomokat, az Erdélyi szigethegység csúcsait, és a Hargita vad erdőit, a bukaresti múzeumokat és a Vaskapu Duna-szorost.

A trónörökös bámulatosnak találta “az egyetlen zászló alatti biológiai és kulturális sokszínűséget”, és azt a meggyőződését hangoztatta, hogy ez teszi Romániát Európa egyedi térségévé.
Károly herceg megjegyezte: pontosan tudja, hogy milyen pusztító hatással volt a koronavírus-járvány a turizmusra.

Miatta emberek millióinak vált bizonytalanná a munkahelye. Arra biztatta a romániaiakat, hogy a korlátozások feloldása után töltsék saját országukban a szabad idejüket, ismerjék meg az őket körülvevő világot, a helyi csodákat.
“Itt egy remek alkalom, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a kulturális örökségeinkkel és felfedezzük gyökereinket” – tette hozzá.
Charlie Ottley, a Wild Carpathia filmsorozat készítője a rendezvényen reményének adott hangot, hogy Károly herceg “Románia iránti mély szeretete és szavai arra ösztönzik az embereket, hogy büszkék legyenek örökségükre, és új szemszögből nézzék saját országukat” – idézte a brit szakembert a közlemény.