Bódi Ágnes
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.31

Negyedik szakasza kezdődik a 2017-ben megkezdett szabadvízi strandfejlesztéseknek, a 2030-ig zajló beruházásoknak köszönhetően több mint száz strand újulhat meg – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pénteken a zánkai strandon.

A standfejlesztések negyedik ütemének kezdete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Guller Zoltán elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként az alapszolgáltatások minőségét kívánják növelni, egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, tájékoztató táblákat helyeznek el, egységesítik a strandok arculatát, stégeket, lépcsőket újítanak fel.
A negyedik ütemre vonatkozó pályázati felhívás pénteken jelent meg.
A fejlesztés most következő negyedik ütemében 3 milliárd forintot fordítanak a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Duna mentén, a Tiszánál és a Velencei-tónál lévő szabadvízi strandok fejlesztésére – közölte Guller Zoltán.
Felidézte: 2018-ban 40 település 55 strandja kapott 2 milliárd forint támogatást.
A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére 4,4 milliárd forintot fordítottak, az idei harmadik ütemben 90 strand kapott összesen 3 milliárd forint támogatást a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.
Guller Zoltán örvendetesnek nevezte, hogy idén júliusban, meghaladva a tavalyi számot, 1,2 millió magyar nyaralt Magyarországon.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a jelenlegi járványhelyzetben Magyarország biztonságos országnak számít a régióban, ami nagyrészt a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhető.

A járványhelyzet kezelése mellett fontos feladata volt a kormánynak a bajba jutott ágazatok segítése is, többek között a turizmus támogatása – tette hozzá.

A húzóágazatnak számító turizmus mutatói 2010 óta folyamatosan növekedtek, 2016 óta minden évben a GDP kétszeresét érte el a bővülés a szektorban.

A járványhelyzet előtt még 22 százalékos növekedés volt jellemző az ágazatban az előző évhez képest – fűzte hozzá.

Az ágazat jelentőségét jelzi, hogy 400 ezer család megélhetését adja és több tízezer vállalkozás él ebből a szektorból – közölte.
A kormány által nyújtott mentőövnek köszönhetően, amelyet kedvezményes hitelprogramok, járulékcsökkentések, hitelmoratórium, és a Szép kártya kedvezményes adóztatása révén valósított meg, előnyösebb helyzetbe kerülhetett az ágazat, továbbá fejlesztések valósulhatnak meg, amelyeknek köszönhetően munkahelyek jöttek létre.

Nagy jelentőségű a magánszálláshelyek fejlesztésének lehetősége, amelyekből 14 ezer újulhat meg az év végéig.
Mint mondta, kedvező mutató, hogy 2010-hez képest az idén a magyarok 65 százalékkal többen tudnak elmenni egyhetes nyaralásra. (MTI)