Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.28
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése. Összesítettük a mai híreket ezzel kapcsolatban.

Ukrajnában:

Keddre ismét kilencszáznál is több új esetet regisztráltak, az eddig igazolt fertőzöttek száma ezzel meghaladta a 66,5 ezret.

A legtöbb új beteget az ország két legfertőzöttebb területéről jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 147-et, a fővárosból, Kijevből 110-et, továbbá Ivano-Frankivszk megyéből 103-at. Lviv megyében hét újabb halálos áldozattal 245-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig már meghaladta a kilencezret.

Kárpátaljáról 66 új megbetegedést jelentettek, így az azonosított fertőzöttek száma elérte a 4940-et, közülük eddig 172-en haltak meg és 1904-en győzték le a kórt.

Előző nap 26 126 tesztet végeztek el az országban, ebből 12 655 PCR-tesztet és 13 471 antitestszűrést.

Kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentette, hogy 96 képviselő aláírásával határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentben Makszim Sztepanov menesztését kezdeményezve az egészségügyi tárca éléről. Indoklásul egyebek mellett az hozták fel, hogy vezetése alatt a minisztérium nem képes megfékezni a koronavírus terjedését az országban, továbbá az egészségügyi alkalmazottaknak a tárca kétszeres áron vásárolt védőruházatot, ráadásul több havi késéssel.

Ausztriában:

Ismét növekedett a fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában több mint százan fertőződtek meg koronavírussal.

Míg vasárnapról hétfőre 86, addig az elmúlt 24 órában 119 új esetet diagnosztizáltak, a legtöbben Bécsben (36 fő) és Felső-Ausztriában (30 fő) fertőződtek meg.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kedden Bécsben bejelentette, hogy felülvizsgálják és a tervek szerint módosítják a járványügyi törvényt Ausztriában
Hat hónapja “szükségállapot” van – jelentette ki Anschober. A miniszter elképzelése szerint szervezeti átalakítások is lesznek, így bővítik a minisztérium jogi osztályát. Anschober leszögezte: a jövőben csak olyan jogi szabályozásra tesznek javaslatot, amelyet előzetesen a szakértők is jóváhagytak.

Románia:

Romániában továbbra is meghaladja az 1100-at a napi esetszám, regionális korlátozásokat vezettek be.

Az utóbbi 24 órában újabb 1151 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Ez csaknem harminc százalékkal meghaladja az utóbbi két hét napi átlagát.
Kiemelkedően sok, 33 halálesetet jelentettek kedden. Ezzel 2239-ra nőtt a járvány romániai áldozatainak száma.

A legtöbb új fertőzést továbbra is Bukarestből és a fővárostól északra található megyékből (Arges, Brassó, Prahova) jelentették.

Izrael:

Négy izraeli kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok.

Egyre nehezebben birkóznak meg a koronavírus-betegek növekvő számával az izraeli kórházak, négy kórházban már beteltek a koronavírus-osztályok.

A legrosszabb helyzet az egyik legfertőzöttebb városban, Jeruzsálemben alakult ki, ahol a Hadasszah kórház Ein Keremben lévő részlege jelenleg 152 százalékos kihasználtsággal működik, és nem tudott újabb betegeket fogadni.

Megtelt Jeruzsálemben a Saáré Cedek kórház, a tel-avivi Ichilov kórház és a Tel-Aviv melletti Síba kórház Covid-19 részlege is.
Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg országosan 3 ezer 69 egészségügyis tartózkodik karanténban, közülük 468-an orvosok, 861-en ápolók, és a fennmaradó 1740 személy egyéb egészségügyi dolgozó.

Hétfőn a hatóságok “vörös” járványügyi helyzetet és rendkívüli intézkedéseket rendeltek el hat városban. Az ultraortodoxok lakta Bné Brakban, Bétar Illitben, Bét Semesben, Modiin Ilitben és Eladban, valamint az arabok lakta Kalanszuában.

Közben az izraeli rendezvénytermek tulajdonosai kedden Benjamin Netanjahu kormányfőhöz címzett levelükben bejelentették, hogy augusztus 5-én újranyitják helyiségeiket, bármit is döntsenek róluk a hatóságok.

“Nem hagyhatjuk sorsára a több százezer családot, akik elveszítették megélhetésüket. Teljesíteni fogjuk velük szembeni kötelezettségünket” – írták.

Izraelben jelenleg, a járvány második hullámában 31 ezer 875 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 1998 embernél hétfőn mutatták ki a kórokozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.
Hétszáznegyven Covid-19-es beteget ápolnak kórházakban, 315-en közülük súlyos állapotban vannak, 95 embert kell jelenleg lélegeztetőgéppel életben tartani. A járvány tavaszi megjelenése óta Izraelben 474-en vesztették életüket bizonyítottan a koronavírus okozta betegségekben.

Az Egyesült Államok:

Több mint 57 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak hétfőn az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint.

A legfrissebb adatok arról tanúskodnak, hogy csökken az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokban a járvány kitörése óta összesen 4 millió 200 ezernél is több fertőzöttet regisztráltak, és a vírus okozta Covid-19-ben és a szövődményeiben több mint 147 ezer amerikai hunyt el.

Hétfőn Donald Trump amerikai elnök Észak-Karolinába, Mike Pence alelnök pedig Floridába látogatott. Mindketten vakcina-fejlesztéssel foglalkozó biotechnológiai vállalkozásoknál jártak.

Trump az észak-karolinai Morrisville-ben kifejtette: őt úgy tájékoztatták, hogy akár már az év vége előtt is készen lehet egy hatékony oltóanyag az új típusú koronavírus ellen.

Az amerikai kormányzat március óta 6,3 milliárd dollárt fordított különböző – egymással is versengő – gyógyszergyártók támogatására, az új típusú koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére. Ezen kívül több milliárddal támogatja a Covid-19 kezelését segítő terápiákat is.
Miamiban 500 önkéntesnek már beadtak kísérleti oltóanyagot.

Magyarország:

Nyolccal, 4456-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, újabb elhunyt nincs.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma változatlanul 596, 3331 ember már meggyógyult.

Az aktív fertőzöttek száma 529. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti.

Hetvenhat koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 8970-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 330 239.

A cél, hogy a vírust a határon kívül tartsák és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerülje az ország. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés behurcolását külföldről, ezzel a járvány magyarországi fellángolását.

Eddig Budapesten (2034) és Pest megyében (681) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (380), Komárom-Esztergom (312), Zala (264) és Csongrád-Csanád megye (139), a sor végén pedig Tolna megye áll (14). (MTI/szeretunkutazni.hu)