Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.22
Hogy a turisztikai kínálat a vírushelyzet után is megtartsa a helyét a hazai és nemzetközi piacon, arra van szükség, hogy Miskolcot és kínálatát minél többen megismerjék.

Ez volt az egyik oka, hogy már a járvány alatt elkészítették nyári vendég- és turistacsalogató kampányukat, mely a Miskolc pont jó elnevezést kapta.

A kampány hírét átvette az egész magyar sajtó, de nem bízták a véletlenre a turizmussal foglalkozók, meghívták a szakmai sajtót is, vagyis a turizmussal foglalkozó írástudókat egy egynapos tájékoztatóra.

Hétfőn, július 20-án az ország több részéről érkező kis csapatunk első útja Miskolctapolcára vezetett, ahol megnéztük hogyan fejlődik az épülő strandfürdő, majd a belvárosban a Pannon-tenger múzeumot néztük meg. Itt vethettünk egy pillantást Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményére is.

A múzeumban akár egész napot is eltöltöttünk volna, de várt ránk az Avasi kilátó, és egy kellemes borral töltött pohárral borangolhattunk a Bortanyáig, amely az avasi borangolás központja.

Fotó: Mocsári László Minap.hu

Hangulatunkat és kíváncsiságunkat rögtön meghatározta, hogy ellestünk egy kérdést Tóth-Bodnár Krisztina és Szántó Rita között: Lillára megyünk, vagy Tapira?- kérdezték egymástól. A megfejtés: azt akarták tudni, hogy az utunk előbb Lillafüredre, vagy Tapolcára vezet.

A város polgármesterétől Veres Páltól, és a turisztikai szakértőgárdától ismertük meg a Miskolc pont jó kampány egyik lényeges tényezőjét: a város négy önálló programkínálatát szeretnék úgy összefogni, hogy az mindenki számára egyértelműen Miskolcra mutasson.

Ha valaki Lillafüredre megy üdülni, az tudja azt is, hogy Miskolcon van, ahol megnézheti a Diósgyőri Várat, az Avast, a belvárost és Miskolctapolcát is. Ha mindezt tudja, és a sport, valamint kulturális kínálatot is megismeri, akkor nem egy napra, nem kettőre, de legalább négy napra foglal majd itt szállást.

Amelyből úgy látszik van elég, nemcsak a nagy szállodák, hanem kisebb apartmanok is várják a látogatókat, amelyek száma növekedett, a vírusnak „köszönhetően”.

Ha már valamit lehet köszönni a vírusnak, akkor azt, hogy felfedeztük, hazánkban is vannak szép tájak, és az erdőben, vagy a vidéki portákon is nagyon jól lehet nyaralni. És jó úgy várost nézni, vagy sportolni, hogy nyugalmas, szép helyről indulunk el és érkezünk vissza..

A kampány a település komplexitását is kifejezi, hiszen a városnak négy, elérő hangulatú, más-más élményt kínáló városrésze van.

Fotó: Bódi Ágnes

A kultúra és a gasztronómiai iránt érdeklődőknek a történelmi Avas-hegyet is magában foglaló belváros nyújt kikapcsolódást.

Fürdőzésre a miskolctapolcai üdülőterületen az Európa-hírű Barlangfürdőben és a strandfürdőben várják a vendégeket.

A középkor hangulatát idézi meg az impozáns Diósgyőri vár, a mellette álló Lovagi tornák tere, de mesébe illő élményt ígér a Tündérkert is.

A vadregényes Lillafüred pedig az aktív turizmus kedvelőinek és a romantikus szerelmeseknek kínál felejthetetlen emlékeket.

A tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy jelenleg egyidejűleg futnak fejlesztési programok Lillafüreden, Miskolctapolcán, a Diósgyőri várban, valamint az Avas és a Belvárosban. Most folyik a partnerekkel való egyeztetések után a 2030-ig tartó időszakot érintő turizmusfejlesztési stratégia véglegesítése.

„A belföldi turistáknak szeretnénk emlékezetes nyaralási lehetőséget kínálni, egyúttal célunk az is, hogy a napokban indult kampány a miskolci szolgáltatókat is segítse az újraindulásban” – mondta Orosz Eszter, Miskolc turisztikai szervezetének, a MIDMAR Kft.-nek ügyvezetője.

Hajdú Rolandtól, a Szövetség a Bükki Borvidékért elnökétől a lassan feléledő Bükki borvidékről kaptunk információt, meg kóstolót az eredetvédett Bálvány elnevezésű borból.

Fotó: Bódi Ágnes

Felejthetetlen ebédet kaptunk a látványkonyhával ellátott Aranykorona történelmi étterem, hotel és látványpincében, ahol akár száz évet is visszautazhattunk a múltba.

Lillafüreden, az Ökoturisztikai központban, a kisvonat állomásépületében részletes információkat kaptunk az Északerdő Zrt. foglalkozást érintő fejlesztéseikről.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasúton az elsők között indult újra a vonatforgalom a veszélyhelyzet miatti korlátozások feloldása után, május második hétvégéjén. Rögtön rá is csodálkoztunk a diákokat szállító kisvasútra.

Az Anna mésztufa-barlang rögtön a csodás lillafüredi Szinva-vízesés mellett található, a Palota Szálló alatti Függőkert legalsó szintjén. Az egész világon csak hat hozzá hasonló barlang látogatható. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatóság igazgatója szakszerű beszámolója alapján értesültünk a Bükki Csillagda répáshutai megnyitásáról, amelyet 2021-re terveznek. Az igazgatónő beszámolt a Bükkvidék Geopark koncepciójának az UNESCO-hou való felterjesztéséről is.

Fotó: Mocsári László Minap.hu

Végül utolsó megállónk az idén 90 éves Hunguest Hotel Palota volt, ahol az eklektikus stílusban épített kastélyt függőkert és hatalmas park veszi körül. Mindezt meg is nézhettük a kacskaringós csigalépcső megmászása után, a palota tornyából, ahol csodás fotókat készítettünk a tájról és egymásról is. Darab Dórától, a szálló értékesítési munkatársától megtudtunk mindent, amit tudni illik, és keresztül-kasul bejártuk a hotelt.

Miskolc eddig is népszerű desztináció volt a belföldi turisták körében, így a júliusban és augusztusban folyó kampánnyal a MIDMAR továbbra is szeretné fenntartani és erősíteni a hazai látogatottságot.

Köszönjük a tanulmányutat a szervezőknek: Miskolc város Önkormányzatának, a Miskolc Holding Zrt-nek, a MIDMAR Nonprofit Kft. – nek, valamint a Miskolci Foglalkoztatási Paktumnak.

Külön köszönet Nagy Julinak, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetőjének, aki a kezdetektől, az indulástól az érkezésig, az út végéig velünk volt, és akitől hasznos információkat kaptunk.

Web: https://www.miskolc.hu/miskolc-pont-jo
Facebook: facebook.com/hellomiskolc
Instagram: instagram.com/visitmiskolc
További információk: info@hellomiskolc.hu