Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.07.22
Vége a sorbanállásnak! Óriási, és bizonyosan sokak által várt könnyítés jön az Oroszországba készülőknek: 2021. január 1-től már egyszerűsített - és olcsóbb - formában is igényelhető lesz vízum, elektronikusan.

Oroszországban július 21-én, az Állami Duma ülésén elfogadták az egyszeri beutazási e-vízumról szóló törvényt – tudta meg a SzeretünkUtazni.hu.

Az új szabályok értelmében 2021. január 1-től a külföldi állampolgárok elektronikus vízummal látogathatnak Oroszország bármely városába rövid távra, turisztikai, üzleti, vendég- és humanitárius célokra.

Az elektronikus vízumot egyszeri belépési vízumként adják ki hatvan napos időtartamra, azzal a joggal, hogy 16 napig tartózkodhasson az országban.

A kiadás legfeljebb négy nap lehet attól a pillanattól kezdve, amikor egy külföldi állampolgár benyújtja az interneten egy speciális weboldalon kitöltött kérelmet.

Az orosz parlament sajtószolgálata a friss hírben nem közölte a vízum díját. Korábbi sajtóértesülések szerint a vízumért 50 dollárt kell fizetni alkalmanként (kb. 15 ezer forint), az ebből származó bevétel az orosz állami pénzeket növeli majd.

Az újítás valójában egy jelentős könnyítés, hiszen az orosz vízumot eddig a világ legnehézkesebben megszerezhető vízumai közé sorolták. Most azonban vége a nagykövetségeken és konzuli szolgálatokon való sorbanállásnak, minden néhány kattintással intézhető lesz.

Az e-vízumot úgy tudjuk, 53 ország állampolgárainak vezetik be, köztük a magyaroknak is. Az e-vízum lehetőségével várhatóan az európai országok mellett Kína, India, Indonézia, Japán, Mexikó és Szingapúr állampolgárai is élhetnek majd. Az USA, Kanada és az Egyesült Királyság állampolgáraira ugyanakkor ez a lehetőség még nem terjed ki.