Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.21
Debrecenben éppen a Zsiráfok Világnapján, június 21-én, az intézmény 11 éves zsiráf nősténye, Emma kishúggal örvendeztette meg két bikaborját, Jabarit és Daahirt.

Az apróságnak aligha nevezhető, már világra jövetelekor is jócskán 170 cm fölé magasodó jövevény a szuahéli eredetű Zahara nevet kapta, amelynek jelentése „ragyogás”, „virág”.

Születésével 153-ra nőtt az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében gondozott európai állomány egyedszáma.

Két bátyjához hasonlóan Zaharát is kézből nevelik gondozói, akik az elmúlt években szerzett tapasztalataiknak köszönhetően igen rutinosan látják el a pótszülői szerepet.

A hórihorgas jövevényt már megcsodálhatják a Zsiráfház betekintőjén keresztül.

Fotó: Debreceni Állatkert

Az országban egyedül Debrecenben látható recés zsiráf (Giraffa camelopardalis reticulata), természetes élőhelyén ma az egyik legritkább zsiráfalfajnak számít.

Az emberi eredetű tényezők, többek között az orvvadászat, élőhelypuszítás és –átalakítás, illetve a katonai konfliktusok következtében ma már csak Szomália, Etiópia és Kenya területén fordul elő, és „veszélyeztetett” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.