Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.07.17

Ma, pénteken Georg Friedrich Händel Agrippina című operájának bemutatójával elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei rendhagyó évada.

A járványhelyzet miatt a fesztivál előadásainak többségét idén Újszegeden láthatja a közönség, a Dóm téren – igaz nem a megszokott színpadon és nézőszámmal, hanem a körülményekhez igazodva – két produkció szerepel a műsoron.
Pénteken és szombaton Händel barokk operáját adják elő a fesztivál kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A művet Pányik Tamás állította színpadra, a címszerepet Mester Viktória alakítja, a Szegedi Szimfonikus Zenekart a darab magyar fordítását is készítő Pál Tamás karmester dirigálja.
A Szegedi Szabadtéri Játékok 90 éves adósságát törleszti azzal, hogy július 24-én műsorra tűzi az Akárki című, allegorikus szereplőket felvonultató vallásos színjátékot. A fesztivál előképéül szolgáló salzburgi dóm előtti játékok műsorán minden évben ezt a produkciót állítják színre.

Az élet értelmét kutató 15. századi moralitás játékot Bodolay Géza rendezi, a címszerepet Zsótér Sándor alakítja, a Halál és a Bölcs figuráját pedig Hegedűs D. Géza formálja meg.
Ezen a hétvégén Szente Vajk rendezésében érkezik Újszegedre a Játékszín sikerdarabja, a Legénybúcsú is.

A sort egy Moliére-komédia, az Úrhatnám polgár folytatja augusztus 7-én és 8-án. Az előadást áthatja Parti Nagy Lajos sziporkázó nyelvi humora, a dalszerző pedig a világzene egyik különleges művésze, Szirtes Edina Mókus.
Csaknem két évtizedes hagyomány, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertet ad a fesztiválon.

Idén az együttes a 250 éve született Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg műsorával. Az esten a közönség nem csak slágerdarabokat, de különleges, ritkábban elhangzott kompozíciókat is halhat majd Gyüdi Sándor vezényletével.
Az évad a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettel zárul.

Kocsák Tibor zeneszerző és Harangozó Gyula rendező koreográfus darabjának szabadtéri premierjét tavaly tartották Újszegeden.