A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott.
Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást.
Többi között a Balatonról,
Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a
Halünnephez.
Idén július második szombatján rendhagyó
módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a
városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb
csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.
Először
1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának
tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő
attrakciójává vált, azóta minden évben július második
szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők
jóvoltából.
A négynapos fesztivállá
alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé,
az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé
vált.
Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen
volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil
szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá
minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért.
Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek.