Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.26
A Veresegyházi Medveotthon és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert „Medve a Kertben” elnevezéssel közös látogatói programot kínál péntektől, 2020. június 26-tól.

A vírus új igényeket támasztott. Előtérbe kerültek a szabadtéri élmények, ezért a belföldi turizmus elősegítése érdekében, az új igényekre reagálva hozta létre a két intézmény az új programcsomagot.

Az együttműködésnek köszönhetően a látogatók az egyik intézmény felkeresésével kedvezményesen léphetnek be a másikra.

A Medveotthon és a Botanikus Kert közel van egymáshoz, és a kedvezmény együttesen kiváló alkalmat nyújt a látogatók számára a két igen népszerű ökoturisztikai attrakció felkeresésére, akár egynapos program keretében – mondták a június 25-ei megnyitón.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere beszél a programról

Fotó: Bódi Ágnes

Mindenki egyetértett abban, amit Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert vezetője mondott: a jó ötletek egyszerűek, új turisztikai termék keletkezett az összefogásból.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, államtitkár a természet és a családok fontosságát hangsúlyozta, a megjelent polgármesterek pedig az összefogásról beszéltek.

Fotó: Bódi Ágnes

Egy tematikus séta keretében – Fráter Erzsébet gyűjteményvezető, Növényrendszertani gyűjtemény kurátora segítségével – megnézhettük az összes olyan növényt, amelyet a medve szeret, vagy valamilyen módon kapcsolódik a medvéhez.

A Medveotthonból érkező Zsuzsi medve szintén sétát tett, igaz, egyedül nem engedték be, több markos ember vitte a kitömött állatot. Ő is megismerte az éppen virágzó medvetalp kaktuszokat, a medvehagymákat és a szintén most virágzó medvekörmöt is, végül felkereste az édesgyökeret (hiszen ebből készül a medvecukor), majd ellenőrizte az illatos málnabokrokon az idén várható termést.

A botanikus kerti gyűjtemény fenntartásán és fejlesztésén túl a Nemzeti Botanikus Kertben működik az ország egyik legjelentősebb kutatói bázisa is, az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Ökológiai és Botanikai Intézet, ahol a kutatások között számos foglalkozik a társadalmat is széles körben érintő és érdeklő témákkal.

Fotó: Bódi Ágnes

„A medvékkel és egyéb ragadozókkal személyesen is lehet találkozni a Veresegyházi Medveotthonban, ahol számos tematikus bemutatón, predátor programon és látványetetésen lehet részt venni” – mondta Zsiák Norbert, a Medveotthon üzemeltetési vezetője, amikor átautóztunk a Medveotthonhoz.

Fotó: Bódi Ágnes

Szilágyi István, zoopedagógus, a predátor program vezetője mutatta be az otthonra talált állatokat, megnézhettünk egy szakszerű medveetetést is.

Pásztor Béla Veresegyház polgármesterétől pedig az ország egyetlen medveparkjának megalakulásáról hallhattunk érdekes történeteket, többek között elmondta, a cél az volt, hogy a mentett állatoknak adjanak végső menedéket.

A medveotthon nagy farkas-kifutójában jelenleg mintegy 38 farkas él, köztük az idei szaporulat, az oroszlánok tavaly nyáron költöztek be. Vadonatúj kifutójuk Európa legnagyobb oroszlánkifutója, ami biztosítja a bent élő állatok jóllétét. De a látogatók rácsodálkozhatnak még hiúzra, lámára, aligátorteknősre, ormányos medvére és mosómedvére is.

Fotó: Bódi Ágnes

A program hamarosan egy közös játékkal is kiegészül ’Eredj a medve nyomába!’ címmel, ami mindkét helyszín meglátogatása alatt szerzett ismeretek alapján játszható végig.

A két intézmény kínálata kiválóan kiegészíti egymást. A Medveotthon fókuszában a vadállatok, mentett állatok és az állatvilággal kapcsolatos tudásátadás áll, a Nemzeti Botanikus Kertben pedig elsősorban a növények változatosságára, az élővilágban betöltött szerepére vonatkozó ismeretek átadása a cél.

Mit lehetne tenni, hogy többen jöjjenek a programra?

A polgármesterek szerint több parkolóhely kellene, a látogatók szerint meg egy olyan közlekedési eszköz, ami a nem autóval érkező látogatókat a két hely között vinné-hozná. Reméljük, hogy ez is megvalósul.