Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.06.22
Tudják kedves olvasóink, hogy a Somlyó, amely egykor szőlő ültetvényeiről volt híres, napjainkban inkább a sörök kedvelőit vonzza? No persze nem a Balaton - Felvidéken elhelyezkedő hegyről, hanem a Gödöllői-dombság nyúlványán található Fót külvárosában található dombról beszélek, ahol a Fóti Kézműves Sörfőzde található.

Fóti városnézésünk kalauza Gyenge Zsolt volt, a sörfőzde tulajdonosa. Mi mással kezdjük volna az ismerkedést, mint a sörökkel. Nehéz a választás a 25 féle különböző ízesítésű, alkohol tartalmú italok, frissen főzött csapolt és csatos üvegben kínáltak között.

Gyenge Zsolt, a Kézműves Sörfőzdék Egyesületének elnöke Vörösmarty kunyhója előtt (Fotó: Mezei Éva)

Egy véletlennek köszönhető, hogy Zsolt, akinek végzettsége sörtechnikus, s másoknak épített sörfőzdéket, saját maga is sörfőzésbe kezdett. Egy tartozás felében, mivel az illető nem tudott fizetni, egy félkész házat kapott.
A kis családi főzdében évről évre bővül a kínálat. A narancsos – mézes – gyömbérestől kezdve a friss búzasörig válogathatunk.

– Nem egyszerű a multikkal felvennni a versenyt, mivel azok jelentős támogatás fejében, kizárólagosságot kérnek a vendéglátó helyektől – tudtuk meg Zsolttól, aki a Kézműves Sörfőzdék Egyesületének elnöke.

Fotó: Mezei Éva

A járvány alatti túlélést, a dolgozók megtartását új szolgáltatásokkal igyekeztek elérni, bár így is töredékére esett vissza a forgalom. Bevezették a házhozszállítást és a főzde udvarán megnyílt Sörapu Sörkertje.

A 288 méter magas Somlyó – dombról kapta a nevét a napjainkban inkább Somlói galuskaként nevezett édesség, amit egy helyi cukrász, Szőcs József Béla talált ki.

Fotó: Mezei Éva

A Somlyó tetején, a réten tartják a Fóti Szüret rendezvényt, bár már nem termelnek a filoxéra pusztítása óta. Néhány lépésnyire található innen Vörösmarty Mihály piciny kunyhója, ahol barátaival borozgatott, s melynek emlékét márványtábla őrzi. Egykor egy egész kunyhó sor állt itt, ahol megpihentek mulatozás után az egyetlen helyiségből álló, korabeli vikendházban a Pestről kiruccanó  emberek.

Ezt követően megtekintettük a város jelképének is tartott, bazilikának épült négy tornyos fóti templomot. Ma már nem fogadják el azonban bazilikának a három hajós impozáns épületet.

Fotó: Mezei Éva

A Szeplőtelen Fogantatás Templom  Ybl Miklós tervei alapján épült. Ez az egyik első munkája volt. Romantikus stílusban épült 1845 és 1855 között. A budapesti Vigadó mellett a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotása, műemlék. A templom alaprajzi elrendezése német román kori templomokra emlékeztet.

A hatalmas fakapun szőlő motívumokat láthatunk. A templomot Károlyi István építtette, s halála után második felesége, Franciska fejezte be. A szószék szobrai terrakottából készültek 24 karátos arannyal díszítve. Az orgonát most újítják fel. Nyaranta nyáron egy hónapig koncerteken élvezhetjük a zenét s egyben gyönyörködhetünk a különlegesen szép környezetben. Az alsó szinten nyugszanak az elhunyt családtagok.
Utolsó állomásunk az állami tulajdonban lévő Károlyi kastély volt. Sajnos a járvány miatt nem tudtuk megtekinteni a felső szintet, amit az itt élő Károlyi gróf bérel feleségével. A gróf 12 esztendősen hagyta el a palotát, s 60 év után tért vissza, s múzeumot rendezett be a különböző helyekről összegyűjtött Károlyi- relikviákból.

Az alsó szinten található, kíváló konyhájáról ismert Fóti Kastély Étteremben ebédeltünk. Rendszeresen tartanak itt nagyobb rendezvényeket, családi ünnepeket, borkóstolókat.

Fotó: Mezei Éva

Korábban itt evett az a sok száz gyerek, aki a Fóti Gyermekvárosban nevelkedett, itt laktak, jártak iskolába, tanultak szakmát. Napjainkban mindössze 20-25 fogyatékos gyermeknek otthona s élvezhetik a csodálatos kastélyparkot.

B. Mezei Éva