Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.20
Pár perccel délután öt előtt indul Lőkösházáról a Keleti pályaudvarra a magyarországi szervezett mentés megalapítójának, Kresz Gézának a nevét viselő InterCity-vonat.

A vasúttársaság május közepén másfélmillió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a mindennap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjének, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületnek az alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.
Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között az ő kezdeményezésére alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME), amelynek első igazgatója is ő volt. A Mentőegyletnek nagy szerepe volt az 1892-es budapesti kolerajárvány felszámolásában. 1892-ben Kresz Géza javasolta egy mentőmúzeum létrehozását.Számos egészségügyi ismertető, felvilágosító könyvet írt.

Az Országos Mentőszolgálat jelenleg a Kresz Géza InterCity nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást. A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú helyszíneit is érintette, mint az 1886-ban mentőegyletet szervező Temesvárt, valamint Aradot, ahol 1901-ben, és Nagyváradot, ahol 1904-ben hoztak létre mentőintézményt.

A budapesti Keleti pályaudvar ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át ott fogadta az első világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit.