Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.06.10
Bence Éva számára Calabria maga a Paradicsom, és meggyőződése, hogy az istenek partjának nevezett régió nem kap elegendő figyelmet. 7 évvel ezelőtt alapított utazásszervező irodát, és küldetésének tartja, hogy minél több emberrel megismertesse Olaszországnak ezt a részét. Mesélt a környék rejtett kincseiről, a programlehetőségekről, és arról, mi várható az idei utazási szezonban.

Pontosan mivel foglalkoztok?

Az idegenvezetés mellett több mint 200 szállást kínálunk, a privát apartmanoktól egészen a luxusvillákig. Szicíliában és az Éolie szigeteken, illetve más olaszországi városokban is dolgozunk, beleértve Rómát. Álomesküvőt szervezünk azoknak, akik itt házasodnának. A turistáknak személyre szabott programtervet állítunk össze tavasztól késő őszig, nagy hangsúlyt fektetve a gasztronómiára. Választható az olajmanufaktúra látogatás, de részt lehet venni borkóstolóval egybekötött folklór esteken is, sok más mellett. Saját kis hajónkkal lehetőséget biztosítunk a horgászni vágyóknak, különböző túrákat szervezünk. A repülőtérről transzfert biztosítunk, csoportoknak egészen 50 főig, de (kaució nélküli) autóbérlésben is tudunk segíteni azoknak, akik általunk szervezik a nyaralást. Gyakorlatilag mindent intézünk a csapatommal, amelynek a férjem is a része. Ő a vállalkozás egyik fő pillére.

Tapasztalataid szerint a koronavírus mennyire vette el az emberek kedvét az utazástól?

Sajnos az idei nyarat kicsit visszavetette, annak ellenére, hogy Dél-Olaszországnak ezen a részén szerencsére nem volt magas a fertőzöttek száma. Örömmel vettük észre, hogy több foglalás maradt, mint amennyit lemondtak. Most, hogy Olaszország készen áll a turisták fogadására, ismét megnőtt az érdeklődők száma. Valószínű, hogy késő ősszel, illetve karácsony tájékán is lesznek vendégeink. A nyár itt októberig szokott tartani, és a tél is enyhe. Azt remélem, még meg tudjuk menteni a szezont.

Fotó: Bence Éva

Miben látod Calabria különlegességét?

Calabria egy kis ékszerdoboza Olaszországnak, átöleli a Tirrén- és a Jón tenger. Egyik tengerparti szakasza hívogatóbb, mint a másik. Szebbnél szebb szellemvárosaihoz (Pentedattilo, Morano Calabro, Roghudi) csodás legendák és valódi történetek kötődnek. Említhetném Orsomarsót is, ahol amerikai filmsorozatot forgattak. Néhány itteni város arról híres, hogy náluk a mai napig beszélik az eredeti ógörög nyelvet, ezért a világörökség részét képezi. Itt található a híres Stilo di Cattolica bizánci templom, ami szintén kihagyhatatlan. Nagyon sokszínű ez a vidék.

A kihagyhatatlan látnivalók és programok listája pedig hosszú…

Így van! Scilla városa például a mi mini Velencénk, ahol a kardhal halászata a mai napig meghatározó. Szintén említésre érdemes Zungri 2000 éves kővárosa, ami a costa degli dei-nél található. A naplemente Tropeából, a Stromboli felé háromszor jelenik meg, mintha belepottyanna a kürtőbe a nap. Ez is a világörökség részét képező látványosság. Említhetném még a tengert, ami erre ametiszt zöld, vagy a fehérhomokos partokat, amelyek miatt egy francia magazin az európai Maldívnak nevezi Tropeát és a környező partszakaszokat. A trekking kedvelői is találnak itt elfoglaltságot, hiszen Calabriának két nemzeti parkja van. Calabria olyan vidék, amit ha egyszer megszeretsz, vissza fogsz térni; annyi a lehetőség, hogy egyes vendégeink 7 éve járnak hozzánk.

Fotó: Bence Éva

Mit gondolsz, miért nincs az emberek látókörében?

Őszintén szólva nem értem, hiszen itt virágzik a turizmus, gyönyörű a tenger és rengeteget süt a nap. Az emberek kedvesek, és nagyon finomak az ételek. Az a tapasztalatom, hogy a magyarok alig tudnak Calabria létezéséről, vagy szándékosan nem merészkednek Nápolynál délebbre, pedig minél lejjebb utazol, annál többet látsz ebből a mediterrán vidékből. Szeretném, ha ez megváltozna, de ehhez kellenek a jó ajánlások.

Van olyan hely, ami valamiért közel áll hozzád?

Tropeából kicsivel több, mint 2 óra alatt elérjük a Strombolit (vagy Iddut, ahogyan a szicíliaiak nevezik). Egy aktív vulkánról van szó, ami rendszeresen meglep. Kötődik hozzá egy meglepő szokás. Nagyon sokan megszemélyesítve beszélnek róla, illetve hozzá. Felsétálnak, minimum 3 órát ott töltenek. Az itteniek imádják, mert a turizmus révén fontos jövedelemforrás. Nekem második otthonom, nyaranta szinte kétnaponta viszek oda csoportokat, mondhatni családtaggá vált. Egyébként Calabria egy csoda, minden szegletét ismerem. Hosszan sorolhatnám a kedvenc helyeimet. Tropea igazi szerelem, ahogy a csodás Arcomagno is. A vendégeink Capo Vaticanot és az istenek partjait kedvelik a legjobban. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön és nézze meg Calabriát, mert ami itt van, azt át kell élni!

Fotó: Bence Éva

Hogyan tudják felvenni veled a kapcsolatot, akik Olaszország déli részét céloznák meg?

Az utazásszervező irodámnak van Facebook-oldala, amit Calabria vakáció néven lehet megtalálni, és egy csoportunk is van. A weboldalunkon szintén elérhető vagyok. A mottóm: várunk itt a Paradicsomban, az istenek partjainál!

www.calabriavakacio.com, https://www.facebook.com/Calabria-Vakacio-2029197434043026/

Szerencsi Évi cikke