Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.08
Keszthely határában a fenékpusztai majorság a Festeticsek egykori ménesét és a lótartást bemutató szabadidőközpontként születik újjá. Erről a működtető Helikon Kastélymúzeum adott információt.

A beruházásra 1,364 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a kastélymúzeum, amely a fenékpusztai majorság első fejlesztési ütemében a kiskastély földszintjén a ménest és a lótartást bemutató kiállítást alakít ki, az emeleten pedig múzeumpedagógiai foglalkoztatót hoz létre.

A felújítandó kancaistálló egyik részében a hagyományos lótartást mutatják be, a másikban többfunkciós közösségi teret működtetnek majd rendezvényekkel, időszaki kiállításokkal.
Az épületegyüttes déli udvarában a Festeticsek korát megidéző piknikezőt és főúri szabadidőparkot alakítanak ki fényképész stúdióval.

A majorság területén lévő kávézóban piknikkosarakat vásárolhatnak, a látogatók el is fogyaszthatják a parkban letelepedve a benne lévő helyi termékeket.
A majorságban a menetrendszerűen induló, korhű postakocsijárattal a Festetics-kastély parkjából indulva a Fenyves allén keresztül érkezhetünk a fenékpusztai méneshez.
A beruházás várhatóan 2021 decemberére készül el.

Fenékpuszta mai képét a Festetics-major épületegyüttese határozza meg. A majorság épületeinek alaptömbje a 18. század végén alakult ki, szigorú szimmetrikus rendet követve. A középtengelyt alkotó főépülethez északról és délről egy-egy szárnyat csatlakoztattak, gazdasági helyiségekkel és istállókkal.

Alig egy évszázad múltán, a 19. században, Festetics László jóvoltából az épületeket kibővítették, a homlokzatokat klasszicizálták. A középső tömb, az úgynevezett kiskastély emeletet kapott, itt helyezték el grófok szobáját. Az épületegyüttes északi és déli részében továbbra is a lótenyésztés folyt: itt az alaprajz négy-négy udvart és az ezt tagoló istállót mutat. (MTI/fenekpusztacastrum.com)