Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.05

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

A svájci kormány május közepén jelentette be, hogy június 15-én tervezi megnyitni az Ausztriával, Németországgal és Franciaországgal közös határát. Néhány nappal később közölte, hogy július 6-áig helyre akarja állítani a szabad mozgást és az utazási szabadságot a schengeni övezet valamennyi országával.
Olaszország viszont úgy döntött, hogy június 3-án oldja fel a korlátozásokat a schengeni belső határokon három szomszédjával, ezért Róma kölcsönös lépéseket kért az érintettektől.
A svájci hatóságok eddig úgy ítélték meg, hogy túl korai feloldani az ellenőrzést az olasz határon.
Három nappal később, “tekintettel az aktuális járványügyi helyzetre”, a svájci kormány úgy vélte, hogy a belépési korlátozásokat június 15-én fel lehet oldani a teljes Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel szemben.
A döntést a schengeni államok belügyminisztereinek informális videotanácskozása után hozták meg – közölte a svájci kormány. (MTI)