Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.03
Jövő hétfőtől érvénybe lép az előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek. Pénzbüntetésre számíthat, aki nem tölti ki előre az online kérdőívet vagy nem tartja magát a karanténelőíráshoz.

A külügyminiszter a londoni alsóházban terjesztette elő hivatalosan az egyes részleteiben már az elmúlt hetekben ismertté vált intézkedési tervet, amelyet a brit üzleti szektor, mindenekelőtt a légitársaságok és az utazási irodák folyamatosan és élesen bírálnak.

A belügyminiszter elmondta: június 8-ától a külföldről érkezőknek úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosítót kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját, és milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén elérhető kérdőívet még az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában fel kell mutatniuk a kitöltést bizonyító igazolást.

Aki nem tölti ki a kérdőívet, 100 font (39 ezer forint) helyszíni bírsággal sújtható, és arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok ezer font pénzbüntetést szabhatnak ki.

(MTI)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!