Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.06.03

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitják határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt.

Ezt Igor Matovic szlovák miniszterelnök szerdán Prágában a hivatalos tárgyalások kezdete előtt jelentette be.

“Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát, megnyitjuk egymás állampolgárai előtt határainkat, és lehetővé tesszük a kölcsönös utazást” – mondta a szlovák kormányfő, miután Andrej Babis cseh kormányfő meghívására szerda délelőtt egynapos hivatalos látogatásra megérkezett Prágába. Megjegyezte, hogy a határok kölcsönös megnyitásáról két napja egyeztek meg a miniszterelnökök.
Andrej Babis azt mondta, hogy éjféltől kezdve a cseh, illetve a szlovák állampolgárok számára a szomszédos országba való utazás “teljes mértékben visszatér a járvány előtti időbe, keretekbe”. A jelenlegi szabályozás szerint a csehek és a szlovákok mindössze 48 órára látogathatnak el szabadon a másik országba.
A közös állam, Csehszlovákia megszűnte után hagyománnyá vált, hogy az új cseh, illetve szlovák miniszterelnök és más vezető politikusok első hivatalos útja Pozsonyba vagy Prágába vezet. Matovicot márciusban iktatták be tisztségébe, de első külföldi útjára a koronavírus-járvány miatt csak megkésve kerülhetett sor.
Babis és Matovic a találkozón tájékoztatják egymást a járvány elleni küzdelemről, és véleményt cserélnek egyebek között a cseh-szlovák kapcsolatokról, az Európai Unió új költségvetési időszakának tervezetéről és a visegrádi együttműködésről is.(MTI)