Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.30
A Balaton megkoszorúzásával vette kezdetét az idei vitorlás szezon szombat délelőtt Balatonfüreden.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia fájdalmasan érintett mindenkit, de a szövetség feladata, hogy a már megszerzett kvótákat megőrizve segítsék az olimpikonokat és a vitorlázókat abban, hogy formában tartsák, vagy újra formába hozzák magukat jövő nyárra, Tokióra. Úgy látja, hogy vannak még “halvány remények” további kvótaszerzésre is.

Szimbolikusnak nevezte a rendezvényt Bóka István, Balatonfüred polgármestere. A városvezető úgy fogalmazott: a vitorlabontó ünnepség azt üzeni, hogy “élünk, itt vagyunk, és várjuk a balatoni szezont”.

A polgármester megerősítette, hogy július végén a Kékszalagot is megrendezhetik a Balatonon, majd hozzátette: optimizmussal és reménnyel tekintenek a szezon elé.

A hagyományos vitorlabontó ünnepséget 1935 óta rendezik meg a Balatonon, csak a háborús időkben maradt el. A nemzeti lobogót idén a tó legöregebb hajója, a Kishamis helyett a felújított Tramontana fedélzetéről vonták fel, majd a legénység jelképesen megkoszorúzta a Balatont. (szeretunkutazni/MTI)