Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.28
A szafari koncepció már rég nem csak Afrikáé, a világ számos pontján álmodtak meg olyan szabadtéri állatkerteket, ahol az autónkból, a természetes közegükhöz hasonló környezetben láthatunk egzotikus állatokat. A koronavírus miatti bezártság nemrég Magyarországra is elhozta a szafarizást. Igaz, kényszer szülte megoldásként, hiszen a Magyar Nemzeti Cirkusz alakult át hirtelen, hogy biztonságos szórakozási lehetőséget kínálhasson az embereknek – és hogy túléljék a klasszikus előadások nélküli időszakot. Testközelből néztük is meg, hogy milyen a szadai szafari.

egy hete nyitott meg a Magyar Nemzeti Cirkusz autós szafari parkja Szadán. A bejelentés híre futótűzként terjedt, azóta is alig lehet szabad időpontot találni az online foglalási naptárban, ahol előre jelentkezni kell a programra. Nem is csoda, hiszen 2 hónap bezártság után mindenki vágyik már egy kis kirándulásra és izgalomra.

Mi a park sajtóbejárásán nézhettünk körbe két kisgyerekkel, és mondhatom, feledhetetlen élmény volt az egy órás kocsikázás az állatok között.

Fotó: Koczka Máté

Magyarország legnagyobb utazócirkusza mintegy száz állatával jelenleg téli szállásán, egy öthektáros területen állomásozik Szadán. A területre kizárólag nem nyitott tetejű személyautóval lehet behajtani. A parkban zsiráfokat, elefántokat, tevéket, lovakat, szamarakat és a zebmárokat is egészen közelről lehet megnézni.

Fotó: Koczka Máté

Szafarizni egy kijelölt útvonalon lehet, végig nagyon lassan haladva, sokszor megállva. Nem is lehetne gyorsabban menni, hiszen nem csak mi vagyunk kíváncsiak az állatokra, hanem ők is ránk, így folyamatosan az autók közelében sétálnak. Főleg a tevék és az elefántok, akik egy-egy óvatlan pillanatban még az anyósülésről is benézhetnek hozzánk. Az állatokat etetni is lehet, de csak helyben megvásárolt zoo csemegével (répával). Nagyon javaslom, hogy vegyetek belőle ti is, mert minden négylábú nagyon várja a finom falatokat.

Fotó: Koczka Máté

A parkban két helyen meg is lehet állni az autóval: az elején egy büfékocsi meglátogatásával szakíthatjuk meg a kirándulást, a végén pedig benézhetünk a cirkuszi istállóba is, ahol gyönyörű lovak sorakoznak. Az én kisfiam kedvence azt hiszem mégis a különleges lovaskocsi gyűjtemény megmászása volt, alig tudtuk elhozni onnan – mondanom sem kell, altatni nem igazán kellett a gyerekeket ezután.

Fotó: Koczka Máté

Összefoglalva szerintem a szafari park egy szuper családi program, a cirkusz jóvoltából nagyon különleges élményben lehet részük a kicsiknek. Emellett a közelben számos más szuper látnivaló is van, tehát akár egy egész napos kirándulást is szervezhetünk, ha útba ejtjük a veresegyházi Medveotthont és a Nemzeti Botanikus Kertet Vácrátóton.

Fotó: Koczka Máté

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!