Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.21
Nagyon különleges szálláshely található Magyarország egyik legszebb vidékén, az Őrségben. Fenyőfák, akácok, tölgyek és egy kökénybokor ölelésében bújik meg egy 6 méter magas oszlopokon álló lombkorona ház. Sokak szerint ez a legjobb hely a zavartalan pihenéshez, hiszen zavartalanul élhetjük át az erdő neszeit és az éjszaka csendjét. A lombházba nem vezették be az áramot, viszont gyönyörű belső teret alakítottak ki, és a házigazdák számtalan programlehetőséget kínálnak a gyógynövényes ülőkádaktól az agyagozásig. Interjú Hegyi Flórával, az Őrségi 5érzék házak vezetőjével.

Hogyan jött az Őrségi 5érzék házak ötlete?

Májusban a virágzó bodza illata. Az akácméz íze. A naplemente tüzes színei.  Az emberi haj selymes érintése. Kedvesünk hangja. Mindezeket az orrunkon, a nyelvünkön, a szemünkön, a bőrünkön és a fülünkön keresztül érzékeljük. Érzékszerveink nélkül életünk olyan sötét lenne, mint az álomtalan alvás. Az 5 érékszervünkön keresztül jutnak el hozzánk a hangok, a formák, színek, szagok, illatok, ízek és érzések. Ezek a gondolatok juttattak el bennünket arra a felismerésre, hogy ezt a nevet válasszuk. Egy 100 éves parasztházzal kezdtünk 1994-ben, mint falusi turizmus. Ez az Őrségi parasztház eredeti kemencével, fa gerendásan őrizte meg az őrségi népi építészet jellegzetességeit.

Mennyire volt bonyolult kialakítani a szálláshelyeket?

Kemény évek munkájával és kreativitással sikerült felépíteni. Az évek során épültek apartmanok, szobák és stúdiók. Az utóbbi években extrém szálláshelyeket is kialakítottunk, mint például Glamping sátor, echos szekér, lebegő sátor, de a legnépszerűbb a lombház.

Fotó: Őrségi 5érzék házak

Mely elemekre a legbüszkébbek?

Mindig a legújabb a legkedvesebb. Most egy félig összedőlő pajta felújításából csodálatos rendezvény terem lett, amely vintage stílusban szolgálja az esküvőket.

Miért döntöttek úgy, hogy lombkorona házat is építenek? Mennyire népszerű ez az egység?

Távoli utazásaink során láttunk mi is hasonló épületeket, továbbá éreztünk egy igényt arra, hogy létezik egy olyan pihenésre vágyó réteg, akik szeretnének a komfortzónájukon kívül eső pihenést megtapasztalni, hogy közelebb kerüljenek a természethez. A legnépszerűbb pihenési hely a lombkoronaház.

Fotó: Őrségi 5érzék házak

Hogyan képzeljük el a lombházukat?

6 méter magas oszlopokon áll, körbeölelik fenyőfák, akácok, tölgyek és egy kökénybokor. Mindennapos látogatók az őzek és a szarvasok. A szoba hangulatát igyekeztünk az erdei környezethez alakítani, így a dekorációk agancsok és madarakról szóló képek. Egy család kényelmes pihenését szolgálja (2+2 fő). A világítást direkt nem vezettük be, aminek a vendégeink külön örülnek.

Milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vendégek?

Nálunk a tájjelegű ételekből készült svédasztalos reggeli, masszázs, finn szauna, infraszauna, gyógynövényes ülőkádak, agyagozás, ping-pong, tollas, lengőteke, esküvő lebonyolítása is várja őket.

Fotó: Őrségi 5érzék házak

A környéken milyen programlehetőségeket ajánlanak?

Tanösvény az 1 km-re fekvő festői szépségű Vadása-tóhoz, fürdőzés, lepkevadászat, interaktív lápok háza Szőcén, fazekasok látogatása, tündérkertek, templomok, falumúzeumok, gyertyafaragó, alpakkafarm, termálfürdő és a kiemelten jó földrajzi elhelyezkedése miatt ajánljuk még a szomszédos Ausztria várainak megtekintését vagy akár a csokoládégyárat, továbbá a szlovéniai borvidékre való ellátogatást.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!