Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.21
Egy ideig úgy tűnt, hogy Szlovákiában, és második legnagyobb városában Kassán is megállt az élet. Szerencsére a fegyelmezettségnek köszönhetően életbe lépett a korlátozások enyhítése, és Kassa így újra feléledhet.

Milyen óvintézkedéseket vezettek be?

A Visit Košice Regionális Turisztikai Szervezet a kialakult helyzetre úgy reagált, hogy a közösségi oldalain informálta a kedvelőit/rajongóit a bevezetett óvintézkedésekről. Logót is cseréltek a Visit Košice (Látogasson Kassára) logót a Visit Košice Later (Látogasson később Kassára) váltották le. A buborékokat, amelyek a Kassára jellemző lencseformájú teret szimbolizálták, keresztek váltották fel, amelyek a törődést és az ápolást jelentik.

Meghatározott ideig minden múzeum és galéria is zárva tartott. A művészetek és a történelem kedvelői viszont nem vesztették el a kapcsolatot velük. A Kelet-Szlovákiai Galéria Otthon a Kelet-Szlovákiai Galériával cím alatt különböző workshopokat kínált. A Löffler Béla Múzeum és a Szlovák Műszaki Múzeum lehetővé tették a kedvelőik számára, hogy legalább virtuálisan megtekinthessék a kiállításokat. A Kelet-Szlovákiai Múzeum a közösségi oldalain a múzeumban található gyűjteményekről és kiállítási tárgyakról osztott meg történelmi érdekességeket.

A Kassai Állami Színház a színházi évad idő előtti befejezését jelentette be, de a közösségi oldalain Művészettel fékezte meg az unalmat. A kedvelők így a színpadról jól ismert arcokat a saját otthoni környezetükben láthatták (láthatják még most is), szórakozhatnak a videóikon, meghallgathatják a meséiket, de akár elvégezhetik velük a reggeli tornát is. A színház elindította a Cinema Theatre elnevezésű projektet is, amely a kedvenc előadásokból mutat be felvételeket a Youtube-on keresztül.

A kulturális központok, mint a Cserélő (Výmenníky) elindították a Maszkot varrunk másoknak projektet, amelynek feladata, hogy anyagot juttasson olyan embereknek, akik tudnak maszkot varrni, majd az elkészült maszkokat kiszállítsa a nyugdíjasok számára.

A kassai éttermek a hősöknek segítenek

A kassai éttermek úgy döntöttek, hogy saját forrásból főznek meleg ételt az egészségügyi dolgozók, illetve a mentőszolgálat részére. Így jött létre az Energiát a hősöknek kezdeményezés, amely a nagy támogatók és a közösség segítségével meleg ételt biztosít orvosok, nővérek, tűzoltók, rendőrök és olyan emberek számára, akiknek szüksége volt rá.

Bár a COVID-krízissel kapcsolatos helyzet javult, a kezdeményezés továbbra is folytatódik, mivel a krízis miatt sok család vesztette el a megélhetését. A kezdeményezés célja, hogy segítsen az olyan embereken, akiket a COVID-krízis érint, a Mosoly, mint ajándék (Úsmev ako dar) non-profit szervezettel együtt. Anyagi segítségen kívül a családok meleg ételt is kapnak majd, amelyeket az éttermek főznek.

Aktuális helyzet

ZOO Košice és a Botanikus kert május 6-a óta újra fogad látogatókat. Május 12-től újra megnyitotta tárlatait a Márai Sándor Emlékszoba, a Szlovák Műszaki Múzeum és a Löffler Béla Múzeum. Május 19-én csatlakozik hozzájuk a Kelet-Szlovákiai Múzeum. Május 20-tól ismét megnyitja tárlatait a Kelet-Szlovákiai Galéria is. A Gyermekvasút is elkezdte működését, amely minden nap közlekedik.

A város festői szépségű központja is lassan újraéled

A Főutcát bejárja a szökőkutakból folyó víz csobogása, és a vidám zsivaj. Az éttermek már nyitva vannak. Megnyitottak az első hotelek. Vendégeket maximum 10 napra szállásolhatnak el, olyan szobákban, amelyek saját fürdőszobával és WC-vel rendelkeznek, miközben az ételt egyenesen a vendég szobájában szolgálják fel, vagy a nyitott teraszon. A vendég távozása után a szobának 24 óráig üresen kell maradnia. A kassai legjelentősebb hotelek közül újranyitott például a Crystal, Roca és Centrum konferenciaszálloda, de Szlovákia legrégebbi szállodája a Bankov Hotel is. A Bankov Hotel híres arról, hogy Márai Sándor rajongott érte, aki családjával számos nyarat töltött itt.

Múzeumok és galériák éjszakája

Május 18-án ünnepeljük a Múzeumok Világnapját. Ebből az alkalomból a kassai galériák és múzeumok minden éven olyan programokkal készülnek, amelyek látogatók ezreit vonzzák.

A COVID-krízis miatt természetesen, a Kassai Múzeumok és galériák éjszakáját nem rendezik meg a május 16-tól tervezett időpontban. Az új időpont 2020. november 14-e, ami azt jelenti, hogy a helyzet kedvező alakulásának függvényében magyarországi látogatókat is fogadhat majd.

A szervezők remélik, hogy a helyzet hamarosan javulni fog, és a külföldi látogatók személyesen is belekóstolhatnak a kassai hangulatba.