Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.19
Madeirán már két hete nem regisztráltak új COVID-19 megbetegedést, Clean & Safe hitelesítést vezettek be és már nagyon várják hogy újra jöhessenek a turisták. Ha valakinek az utazást megelőző 72 órán belüli negatív koronavírus tesztje van, akkor mentesül a jelenleg érvényben lévő 14 napos kötelező karantén alól. Júniusban jöhet a hír a turizmus hivatalos újraindulásáról. Interjú Kajli-Bettencourt Lindával, a Madeira with Linda és Nordic Walking Madeira alapítójával.

Mióta élsz Madeirán?

2014-ben, már több mint 6 éve költöztem teljes mértékben Madeirára több év ingázás után. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk és az ő szülőföldjén vágunk bele a közös életünkbe. A döntés nem volt könnyű, mert Magyarországon vezető jogtanácsosként dolgoztam egy nagy cégnél, de ezt a kalandot nem lehetett kihagyni! Amikor Madeirára költöztem, saját fába vágtam a fejszémet, egy angol nyelviskolát nyitottam, és nordic walking mániásként elkezdtem felderíteni a tömegturizmus által nem ismert ösvényeket, levadákat, túraútvonalakat. Mivel én úgy szeretek túrázni, hogy közben minél kevesebb emberrel találkozzak, ezért amikor a szigetet már jól megismertem, így építettem fel a turisztikai vállalkozásomat is (www.madeirawithlinda.com, https://www.facebook.com/madeirawithlinda/). A tömegturizmust kerülve privát túrákat szervezek és vezetek barátoknak és családoknak, mind sziget felfedező kirándulásokat, mind levada és egyéb nordic walking túrákat, idén pedig már az óceánon is vitorlázunk, naplemente, vagy akár snorkel-túrák formájában.

Fotó: Madeira with Linda

Jelenleg milyen korlátozások vannak érvényben Portugáliában?

Madeira 1976 óta autonóm régió Portugálián belül, ezért részben különutas intézkedéseket hoz a szárazföldhöz képest, úgyhogy én a madeirai helyzetről beszélnék most. A rövid válaszom, hogy praktikusan az élet visszatért a szigeten a normális kerékvágásba (a kötelező távolságtartás betartásával, illetve zárt légtérben maszk viselésével), bár a turizmus “hivatalos” újraindulása még várat magára egy kicsit.

A regionális turisztikai miniszter 2020. május 15-én azt nyilatkozta, hogy Madeira teljes mértékben nyitva áll a turisták fogadására, arról azonban még nem nyilatkozott a kormány, hogy a reptér a turisták számára ténylegesen mikor nyílik meg. De 2020. május 18-át követően, ha valakinek az utazást megelőző 72 órán belüli negatív koronavírus tesztje van, akkor mentesül a jelenleg érvényben lévő 14 napos kötelező karantén alól. Úgy tudom ez jelenleg a magyar szabályozás is a Magyarországra beutazókra, és ezt a 14 napos karantén szabályt – a fenti teszt hiányában – még itt is fenntartják. Madeira az EU ajánlásokkal egyezően úgy nyilatkozott, hogy a turizmus újraindulása az EU-n belül elsősorban a kibocsátó országoknak, azaz azoknak az országoknak az egészségügyi helyzetétől függ, ahonnan az utasok érkeznek. Ezalatt azt kell érteni, hogy azokból az országokból, területekről, ahol a vírus még aktív (pl Anglia, Olaszország), nem lehet olyan országokba utazni, ahol a helyzet már normalizálódott (mint például Madeirán).

Amit turistaként fontos tudni:

  • parkok, kertek és túraútvonalak is szabadon látogathatóak, de a kötelező távolságtartás figyelembevételével, a túraútvonalak esetén előzetes regisztráció alapján. Az előzetes regisztráció vonatkozik mindenkire aki akár egyénileg, akár csoportosan kíván túrázni az UNESCO világörökség részét képező babérlombú erdőben vagy a madeirai túraútvonalakon. A regisztráció pont azt a célt szolgálja, hogy ne legyen kontrollálhatatlan tömeg egyes útvonalakon és a hatóságok bírságot is kiróhatnak a szabályok megszegése esetén.
  • A strandok, strandfürdők megnyitottak, tehát az óceánpartra nyugodtan le lehet menni fürdeni, napozni
  • az éttermek, kerthelyiségek is megnyitottak, a múzeumok is látogathatóak,
  • Portugáliában mindenhol 2020. május 4-ét követően a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése, és 350€-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az aki ezt a szabályt megszegi.
Fotó: Madeira with Linda

Vannak-e hírek arról, hogy mikor és milyen feltételekkel érkezhetnek újra turisták?

Madeira mindvégig konzervatív és óvatos volt a turizmus újraindításával kapcsolatban, lépésről lépésre tesz és tett a regionális kormány újabb bejelentéseket. Egyenlőre a reptér turizmus célú megnyitásáról még nem esett szó, a legutolsó hír szerint amennyiben valakinek az utazást megelőző 72 órán belüli negatív koronavírus tesztje van, szabadon beléphet és mozoghat a szigeten. 2020. május 6-án az egyik egyik vezető madeirai újságban megjelent interjú szerint Madeira autonóm régió kormánya szeptemberre tervezi a turizmus hivatalos “megnyitását”, ekkorra ütemezték át a virág fesztivált, ami hagyományosan április-májusban kerül megrendezésre. Arra tekintettel azonban, hogy az elmúlt 11 napban nem volt újabb fertőzés és a gyógyultak száma folyamatosan emelkedik, valamint az EU többi országa is lépéseket tett a nyári újraindulásra, Madeira is bátrabban nyilatkozik a sziget megnyitásáról. Azt gondolom, hogy amennyiben a május fennmaradó hetei rendben zajlanak a vírus szempontjából, akkor a június eleje új híreket, további enyhítéseket és remélhetőleg konkrét dátumot is hozhat, hogy mikortól lehet teljesen szabadon utazni Madeirára.

Hogyan, mivel készülnek a szállások és a szolgáltatók az újraindulásra?

A Portugál Turizmus hivatal a szolgáltatók (repterek, idegenvezetés, túravezetés, utazási irodák, szállodák, éttermek, stb.) számára egy úgynevezett Clean & Safe hitelesítést szolgáltat, amennyiben ezek a cégek, szolgáltatók a meghatározott egészségügyi és higiéniai követelményeknek megfelelnek, az előírt oktatáson részt vesznek és végül az auditon eredményesen szerepelnek. Ez az intézkedés egyrészről megköveteli a higiéniai előírások betartását és a kötelező fertőtlenítéseket az újabb vírusfertőzések kialakulása és terjedése elkerülése érdekében, ugyanakkor a programban és tanúsítási eljárásban való részvétel nyitva áll a teljes turisztikai szektor számára. Azt a célt szolgálja, hogy egyértelmű legyen az ide utazók számára, hogy mindvégig biztonságosan tudnak utazni és nyaralni. Az utazóknak érdemes a tanúsítvány meglétéről meggyőződni mielőtt foglalásokat eszközölnek, mert ez nagyban hozzá fog járulni a gondtalan nyaraláshoz.

Fotó: Madeira with Linda

Változnak-e az árak a koronavírus miatt?

Szektor szinten nem várható árcsökkenés a turizmus területén Portugáliában. Portugália amúgy is az alacsony árairól híres, olyasmi árakkal, illetve akár alacsonyabb árakkal is lehet számolni mint Magyarországon (ha az ember nem “turista csapdába” érkezik), az árszint mindenképp a spanyol, horvát, olasz árakhoz képest sokkal alacsonyabb. Egy kávé 60-80 euró cent között mozog példának okáért, egy átlagos bevásárlás pedig kevesebbe kerül mint Magyarországon. Erre tekintettel azt gondolom, hogy nem kell méregdrága utazástól tartani, ha az ideutazás költségét levonjuk, akkor biztos, hogy egy családi nyaralás olcsóbb lesz mint a Balaton mellett, ha az embernek amúgy nincs ott hétvégi háza.

Mennyire befolyásolhatja az utazók számát a koronavírus?

A turisztikai szakértők szerint általános tendenciaként lehet várni ezen a nyáron, hogy az emberek nagyobb része a közeli, országon belüli, illetve saját autóval, saját nyaralóban megoldható nyaralásokat fogja előnyben részesíteni. A Portugál Turisztikai Hivatal kezdeményezése éppen ezért a bizalmat hivatott megerősíteni mindenkiben, aki a külföldi nyaralását nem szeretné kihagyni, hogy Portugália jó választás. A biztonság mindig is az egyik legfontosabb prioritás volt, ez most sem változott meg, ráadásul a portugálok gondoskodnak arról, hogy ez a biztonság ajtótól ajtóig elkísérje az embereket.

Fotó: Madeira with Linda

A látnivalók, élmények továbbra is itt vannak, a gasztronómiai különlegességek, remek borok, különleges természeti képződmények és helyek továbbra is várják a turistákat. Portugáliát nem lehet kihagyni (#cantskipportugal) és ez egyet jelent azzal is, hogy reményt sem lehet feladni, hogy újra tudjunk utazni és élményekkel gazdagodni (#cantskiphope). Ami viszont mindezeken felül Portugália mellett szól, az az, hogy aki most nekivág a nagyvilágnak és Portugáliába jön nyaralni, az kicsit egy időutazásnak is részese lehet. Sokkal kevesebb turista lesz, tehát minden látnivalót úgy tudnak majd az ideutazók megcsodálni, mintha a 80-as, 90-es évek utazói lennének, még a tömegturizmus igazi térnyerése előtt.

Madeirát miért ajánlod a jelen helyzetben?

Madeira egy igazi gyógyír, minden helyzetre és időszakra tökéletes utazási célpont egész évben, és talán még mindig egy olyan különleges hely, amit a tömegturizmus megkímélt. Madeira a világ egyik kis “tüdeje”, hatalmas területen elhúzódó szubtrópusi babérlombú őserdőjével. Így itt a kötelező távolságtartás is könnyen betartható, akár napokat is el tud tölteni úgy az ember, hogy szinte senkivel sem találkozik. A vízisportok (búvárkodás, vitorlázás, szörf, body board, sznorkelezés, kanyoning) és a wellness nyaralások kedvelői is imádják Madeirát. Madeira nem a klasszikus tengerparti nyaralások helyszíne, aki csak homokos tengerparton szeretne napozni, annak célszerű inkább más helyszínt választani. De persze Madeirán is vannak gyönyörű tengerpartok, homokosak is, sőt még természetes lávamedencék is. A madeirai ételek nagyon közel állnak a magyar ízléshez, úgyhogy remek alkalom ha nagyokat és finomakat szeretünk enni. A helyi ital, a poncha (cukornád pálinka friss gyümölcslevekkel ízesítve) pedig általános kedvenc a magyarok körében is.

Fotó: Madeira with Linda

Ezen túl Madeira minden szempontból nagyon biztonságos sziget, ha például ottfelejtjük a telefonunkat valahol, legtöbbször utánunk szaladnak kiabálva a telefont lóbálva. És ami a koronavírusos megbetegedéseket illeti, a helyzet itt nagyon kedvező volt mindvégig, még Portugálián belül is Madeirán volt az egyik legalacsonyabb a fertőzöttség (összesen 90 pozitív eset). Halálos áldozata nem volt a vírusnak és immáron majdnem 2 hete nincs új megbetegedés sem. A sziget teljesen tiszta és már nagyon várja, hogy újra jöhessenek a turisták.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!