Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.17
Szlovákiában már nyitva vannak a várak, kastélyok, többek között a Betléri kastély történelmi könyvtára is, melyet 1790-ben Andrássy Lipót alapított.

Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól (Rožňava) északnyugatra a Sajó folyó völgyében áll négy saroktornyával a “mesés” kétemeletes betléri kastély (kaštieľ Betliar) egy romantikus építményekkel, műbarlanggal és vízeséssel ellátott csodálatos angolpark közepén elhelyezkedő reprezentatív vadászkastély.

Az egykori Andrássy képgaléria helyére 1905 után került az arisztokrata könyvtár kiterjedt gyűjteménye. A könyvtárat I. Andrássy Gejza gróf költöztette ide a klasszicista rotundából, amely a kastély előtti parkban található.

A könyvtár több mint 15 400 kötetből és kéziratból áll, ezek között teológiai, filozófiai, jogi, tudományos, orvosi, gazdasági, numizmatikai, bányászati és kohászattal foglalkozó művek, illetve szépirodalom, folyóiratok és újságok találhatók, melyekben az akkori arisztokrata társadalom népszerű témáival és az Andrássy családdal is foglalkoztak.

A legértékesebb könyvek között az 1500 előtti inkunábulumok (ősnyomtatványok) is megtalálhatók, az 1500 előtt, Johannes Gutenberg által bevezetett könyvnyomtatás utáni félévszázadban nyomtatott könyvek. Az Andrássy könyvtárban a közelmúltban hét ilyen ritkaságot regisztráltak, utoljára tavaly októberben találták az utolsót.

Kép a képben

A történeti könyvtár ajtaja fölött lévő festményt öt éve restaurálták, a vadászati témájú képet Szerémi Alajos festette 1889-ben Blaas Gyula festménye alapján. Első pillantásra nem volt rajta semmi különös. A piszkos és besárgult lakk megtisztítása után kiderült, hogy a jobb széltől 66 cm-re egy 45,5 x 29 cm méretű rész van kivágva, amelybe a múltban szakszerűtlenül be volt illesztve egy ismeretlen festő másik festménye, mely I. Ferenc József császárt és feleségét Erzsébetet ábrázolja lóháton, gróf Andrássy Gyula kíséretében.

Látható, hogy a beillesztett kép alkotója képzett festő volt. Viszont nem lehet meghatározni, hogy az Andrássy család mikor rendelte a festmény ilyen változását. Szakmai vita után úgy döntöttek, hogy ezt az egyedi képet ebben az állapotban hagyják. Ezért a látogatók a kastélylátogatás során „képen a képen” láthatnak.