Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.15
Megkezdődött a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat Komárom-Esztergom megyei szakaszának kiépítése. A megyei nyomvonallal öt Mária-kegyhely köthető össze.

A SacraVelo projekt célja egy új és egyedi turisztikai termék, határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózatának kialakítása a Duna térségében, amely bemutatja a terület gazdag kulturális örökségét és szakrális értékeit, kihasználva a természeti környezet szépségét a magyar-szlovák határmenti régióban.

A zarándokút hálózat tökéletesen összekapcsolja a térségben már meglévő nemzetközi EuroVelo kerékpárutakat is. A SacraVelo projekt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pozsony és Nagyszombat megyéket fedi le, ahol kerékpárút építéssel, kijelöléssel és felújítással jön létre a körülbelül 800 kilométer hosszú hálózat.

Szil (HU) és Bacsfa (SK) településeken kerékpáros központ épül. A SacraVelo hálózat táblázásával, valamint a nyomtatott és online, promóciós és térképes információk nyújtásával egy új szlovák-magyar szakrális aktívturisztikai terméket alakítanak ki.

A SacraVelo 241 kilométeres nyomvonala 38 települést érint, keretében a kistelepülések felkerülnek a turisztikai térképre. Öröm a kerékpáros turistáknak, 1470 m önkormányzati föld utat a burkolat stabilizálásával tesznek kerékpározhatóvá.

A szakrális látnivalók vagy csomópontok közelében 11 helyszínen kerékpáros pihenőhelyeket létesítenek. Négynyelvűek lesznek az információs táblák és lesz weblap és mobilapplikáció.

A beruházás teljes költsége meghaladja a 880 millió forintot. Ebből csaknem 750 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon keresztül. A Komárom-Esztergom megyei szakasz 109 millió forintból valósul meg.

A meglévő kerékpárutak és a kis forgalmú közutak felhasználásával, kijelölésével és felújításával a két ország négy szomszédos megyéjében összesen mintegy 800 kilométer hosszú zarándokút-hálózat jön létre, és összekapcsolja a térségben már meglévő nemzetközi EuroVelo kerékpárutakat.

(https://sacravelo.eu/kezdolap)