Avatar photo
Szerző:
Bódi Ágnes
Megjelenés:
2020.05.14
A szlovén kormány döntött a belföldi és nemzetközi légi forgalom újraindításáról, az első menetrend szerinti külföldi kereskedelmi járatok indulása június elsejétől várható.

A ljubljanai repülőteret üzemeltető Fraport cég közleményben üdvözölte a kabinet döntését, hangsúlyozva: az eddig érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a légitársaságok elkezdhessék tervezni járataik újraindítását. Május végéig a külföldi légitársaságok többsége törölte a ljubljanai repülőtérre indított járatait.

A Fraport úgy ítélte meg: az első nemzetközi járatok júniusban és júliusban várhatók, miután a kormány enyhít a határátlépés szabályain is. A Szlovéniába beutazók ugyanis kötelesek hétnapos karanténba vonulni a határátlépést követően, de a kormány várhatóan még májusban feloldja ezt a korlátozást.
Szlovénia a járvány miatt még március 17-én leállította a légi közlekedést, csak az evakuációs járatok, valamint a szájmaszkokat, lélegeztetőgépeket és egyéb védőfelszereléseket szállító repülőgépek kaptak leszállási engedélyt.
Járványügyi szakemberek szerint Szlovéniában lassan visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, az országban ugyanis már közel két hete egyszámjegyű az új koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma.
A legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel – kettővel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1461-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 102 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 64 547 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 40-en vannak kórházban, közülük 9-et ápolnak intenzív osztályon.
Bojana Beovic, a kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1 alatt van Szlovéniában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vírus fertőzőképességéről korábban azt közölte, 1 fertőzött 2-3 embert tud megfertőzni akkor, ha semmilyen óvintézkedés nincs érvényben.
A szomszédos Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel – kettővel többel, mint egy nappal korábban – 2207-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A legtöbben egy Frankfurtból Zágrábba érkező repülőgépen utaztak, és Svédországban dolgoztak előtte. Vasárnap egy ember sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 91 maradt. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1808 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 159 beteget kezelnek kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 47 480 koronavírustesztet végeztek el. (MTI)