Avatar photo
Szerző:
szeretunkutazni
Megjelenés:
2020.05.13
Tucatnyi zöld árnyalatban pompázó buja táj, a végtelen óceán szinte mindenhonnan látható hátterével! Tarka tehenek, színes virágok, eldugott, melegvizes fürdők, remek túrák, finom ételek! Európa eldugott paradicsoma ez az izgalmas, vulkanikus szigetvilág, az Azori-szigetek. 5(+1) ok, amiért Sao Miguel szigetére látogatni!

1. Kék és Zöld tó
Sao Miguel szigete csupán csak akkora, mint a Balaton, így is Ő a sziget-csoport legnagyobb tagja. A vulkanikus eredet számtalan helyen megmutatja magát. Leglátványosabban talán a Kék és Zöld tó túra ha felmegyünk a Boca do Inferno kilátóponthoz, majd elindulunk körbe a kráter peremén. Alattunk több kis tóval, köztük a legendás Lagoa Azul és Verde, mögötte pedig mindenhol a végtelen óceán csillog, megbolondítva néhány fekete-fehér bocival a képet! Majd leereszkedünk a tóparton fekvő Sete Cidades városába, hogy innen is szemügyre vegyük ezt a tájat!

Fotó: Sliz-Nagy Nikolett

2. Szuper természetes, meleg-vizes fürdők
Sao Miguel eldugott kincsei a fürdők. Egyik ilyen a Caldeira Velha, ahol a vulkanikus hő hatására forró, bugyogó vizet természetes hűtőrendszeren keresztül vezetik a medencékbe, körülöttünk a dús lombú fák ágai között madarak röpködnek, mi pedig lazulunk a termálvízben. Furnas a másik ismert fürdőzőhely! A képekről már ismerősnek tűnő sárga vizű ovális medence, mely egy csodálatos botanikus kert közepén található, vagy a lépcsősen kialakított Poça de Dona Beija. Végül még egy különleges élmény! Ponta de Ferraria, ahol a meleg víz az óceánba folyik és apály-dagálytól függően változó a hőmérséklete. Elég megnyerő lista ugye?

Fotó: Pál Máté

3. Irány FEL és LE! ?Látványos túrák a szigeten!
Van egy egészen vadregényes, ereszkedős túra a Faial de Terra szurdokvölgyben, néhány vízeséssel és kóbor kakassal tarkítva, csodás őserdei növények közt, csörgedező patak mellett. ? Aztán persze ott van a sziget legmagasabb pontja, Pico de Vara (1106 m) ahová egy csodás panoráma út vezet fel! Felettünk a kék ég, alattunk körbe a végtelen, csillogó óceán! ?

Fotó: Pál Máté

4. Növények, állatok
A szigeten gyakorlatilag több boci él mint helyi lakos. Így a táj szinte beépített elemét képezik. Aki netán Azores Airlines-al érkezik a szigetre, annak már felszállásnál is feltűnhet a légitársaság jelképe, a kicsapott bálnafarok. Hiszen igazán kedvelt helye a szigetek közti óceán, ezeknek a mágikus állatoknak! Még tábla is jelzi, hogy mely az Ő territóriumuk. Így hát mindenképp ajánlott egy bálnalesre bejelentkezni!

Fotó: Pál Máté

Növények tekintetében az ananász és teaültetvényt érdemes mindenképp kiemelni, hiszen mindkettő egyedi Európában, utóbbiból ténylegesen csak itt található. A friss zöld tealevelek közti séta után, kötelezően ajánlott a kóstolás és a vásárlás!

Fotó: Pál Máté

5. Ételek, italok
Furnas bájos városát már a meleg-vizes fürdő kapcsán említettük, de a híres cozido miatt is fel kell, hogy kerüljön a listára. Ez a helyi ételt vulkáni mofetták gőzében készül. Miután megnéztük a folyamatot, néhány étteremben lehetőségünk adódhat meg is kóstolni! Óceánparton kézenfekvő, hogy mindenféle tengeri dolgot együnk, így van ez a szigeten is! Különösen jól készítik el a tonhalsteaket, de mindig érdemes rákérdezni a napi ajánlatra! Ezt követően jöhet a desszert! A jól ismert Pastel de Nata (vagy Pastel de Belém) mellett vannak igazán finom helyi sütemények is. Majd nagy kedvencem a portugál presszó kávé. Ebédhez, vagy akár vacsorához is elfogyaszthatunk egy kis Portugál bort, vagy a helyi likőrkülönlegességekből válogathatunk, mint például tej likőr! ?

+1 Könnyedén útba ejthető Lisszabon
Hiszen nagy valószínűséggel úgy is át kell szállnunk valahol, miért ne töltenénk el néhány napot a fővárosban?

Sétálgathatunk a dimbes-dombos, sárga villamosokkal tarkított macskaköves utcákon, felfedezhetjük Alfama és Bairro Alto nyüzsgő negyedét és természetesen ellátogathatunk Belémbe. Itt fotózkodhatunk a híres Belém-toronnyal, megnézhetjük a monumentális Szent Jeromos kolostort és természetesen megkóstolhatjuk a híres Pastel de Belém süteményt is! Zárásként pedig a várból gyönyörködhetünk a naplementétől vöröses-narancssárga fényekben úszó városban.

We ? Azores!

Sliz-Nagy Nikolett cikke

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!