Avatar photo
Szerző:
Máté Koczka
Megjelenés:
2020.05.12
Nincsenek bútorokkal agyonzsúfolt szobák, nincs 24 órás portaszolgálat, nincsenek márvány vagy gránit lépcsők, svéd asztalos reggelik. A siroki barlang-apartmanok mégis mindig tele vannak vendéggel, ami nem csoda. Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló módon kínálnak szálláshelyet több mint 300 éves riolit tufa kőzetbe vájt barlangokban. Az emberek annyira imádják a természet közelségét, az apartmanok hangulatát, a falut, a békességet, hogy néha pár nap alatt lefoglalják az összes szobát egy évre előre. Nem csoda, hogy hamarosan új barlangok kerülnek kialakításra – igaz ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Interjú.

Hogyan és mikor jött a barlang-apartmanok ötlete?

Németh Gabi (tulajdonos): Az édesapám ötlete volt nagyjából az 1990-es években. Akkor még nem lehetett barlangokat “venni”, ezért – szabadidejében – a kemping melletti dombban elkezdett egy saját barlangot “csinálni”. Végül nem fejezte be azt a barlangot, mivel már ott látszódtak a gyerekbetegségek (nehezen megközelíthető volt, könnyen beomlott a széle), amire később tudtam, hogy oda kell figyelni. 2009-ben vettem át tőlük a kempinget, ezzel egy időben kezdtem el keresni magunknak barlangokat a településen. Fontos volt a megközelíthetőség, némi elszigeteltség, a benapozás (napi napsütéses órák száma), és hogy egy csoportban több használható barlang legyen. 2011-ben döntöttem a Vörös utcai barlangok mellett. Állami tulajdon volt, az Egererdő Zrt. volt a vagyonkezelő. Kibéreltem az Egererdő Zrt-től, pályázatot adtunk be. Elhúzódott a bírálat, de 2014 szeptemberében végre megjött a támogató döntés. Ezt követően azonnal megkezdődött az átalakítás, ráadásul olyan gyorsan kellett haladnunk az építkezéssel, hogy már készen voltak a barlang apartmanok, mire sikerült megvenni az ingatlant nyílt pályázaton (!).

Fotó: Sirocave

Tehát bárki megvehette volna az orrunk elől, úgy, készen, de szerencsére nem így történt. Kockázatos és izgalmas vállalkozás volt, az biztos. 2015 szeptemberében nyitottunk meg, majd a 2016-os szezon elején árasztottak el bennünket először a vendégek, érdeklődésük az óta is rendületlen. Volt olyan évünk, hogy januárban 3-4 nap alatt telt be szinte az egész nyár.

Jelenleg hány darabot működtettek, mekkora férőhellyel?

Csákó Ildikó (koordinátor): Jelenleg 8 barlang várja a vendégeket. A legtöbb 2 személyes kuckó, de van 3 olyan apartman, amiben pótágyat is tudunk elhelyezni. 16 normál férőhely és 4 pótágyazási lehetőség, 3 barlangban, a másik öt apartman csak két személyes.

Milyen kihívásokkal néztetek szembe a barlangok átalakításánál?

Németh Gabi (tulajdonos): Gyakorlatilag nem volt ismert technológia erre az éghajlatra (vagy mi nem ismertük), ehhez a kőzetfajtához, ehhez a megjelenéshez. A tervezés és a kivitelezés során mindenki igyekezett a saját legjobb belátása szerint eljárni, de a működés első éveiben még komoly harcot vívtunk a vízzel (rendszeresen be és átáztak a barlangok). Folyamatosan újabb és újabb megoldásokat kellett keresnünk a vízzáró szigetelésre hőszigeteléssel, és sok más egyébbel együtt. Szerencsére napjainkra ezt a problémát már sikerült elfelejtenünk. A másik kihívás az utca és a barlangok körül élő és lakó emberek voltak. Sokak véleménye szerint ez egy olyan tényező volt, amelyet nem lehet megoldani. De szerintem nekünk sikerült.

Fotó: Sirocave

Az apartmanok közvetlen szomszédságában élő családnak vettünk egy házat az utca másik végében, felújítottuk, és felajánlottuk nekik, hogy átköltözzenek oda. A többi lakóval szépen lassan összebarátkoztunk, ők pedig megbékéltek azzal a tudattal, hogy zárt kis világukba turisták fognak becsöppenni, megzavarva eddigi békés, nyugodt életüket. Mára már teljesen szívélyes a viszonyunk.

Mi a vendégek reakciója? Mennyire lepődnek meg a koncepció hallatán?

Csákó Ildikó (koordinátor): A SIROCAVE barlang apartmanokban megszállni tulajdonképpen semmihez sem hasonlítható élmény. Különleges abból a szempontból, hogy nem szállodái szobákról beszélünk vagy házakról az erdő szélén, hanem egy történelmi időalagútról. Barlangjaink riolit tufa kőzetbe vájt üregek. Amikor felvetődött a barlangszállás ötlete, tudtuk, hogy nyilván nem lehet minden egyes vendégnek majd elmagyarázni a kőzet tulajdonságait, a helyszínt, a környezetet.

Fotó: Sirocave

Nem mi választottuk ki a barlangok környékét, hiszen ezek az üregek már itt állnak közel 300 éve. Inkább arra törekedtünk, hogy egyszerű ám mégis különleges kuckót nyújtsuk pár napra azoknak, akik megtisztelnek bennünket. Amikor meglátnak bennünket az interneten, vagy más csatornákon hallanak rólunk, esetleg maguk a vendégek ajánlanak – mindig pozitív a visszajelzés, azonnal foglalnak.

Kiknek ajánljátok leginkább?

Csákó Ildikó (koordinátor): Mi olyan vendégeket várunk nagy-nagy szeretettel, akiket nem a külsőségek vonzanak, hanem pihenni vágynak egy történelmi helyszínen, át akarják magukat adni a semmit tevős óráknak, kíváncsiak az ország egyetlen barlangvárára, dacolni akarnak a széllel vagy a napfénnyel például a csodálatos Török asztal tetején. Természet szerető embereket várunk, akik vágynak kiszakadni a hétköznapi szürkeségből, vagy meginni egy pohár bort a lemenő nap fényénél…

Nincsenek bútorokkal agyonzsúfolt szobák, nincs 24 órás portaszolgálat, nincsenek márvány vagy gránit lépcsők, svéd asztalos reggelik, akik ragaszkodnak az ilyen szolgáltatásokhoz – ők a négy-öt csillagos szállodákat keresik, nekünk szinte pillanatok alatt kialakult a vendégkörünk.

Fotó: Sirocave

A környéken milyen programlehetőségeket ajánlotok a vendégeknek?

Csákó Ildikó (koordinátor): A környék egyszerűen fantasztikus. Bejártam már autóval, gyalog, MTB-vel, gyerekes anyukaként, kutyásként – így ezernyi helyszínt tudok ajánlani a hozzánk érkezőknek. Nagyon fontos a személyes beszélgetés a foglalás rögzítésénél, mert szinte azonnal kiderül, hogy ki milyen szándékkal érkezik. A teljesség igénye nélkül volt már, hogy csendes istentiszteletet kellett szervezni, vagy épp leánykérést, vagy felfújható medencés bulit, tehát bármiben tudunk segíteni. Túrázási javaslatokkal, fürdős ajánlatokkal, kinek-mire van igénye. A vár bejárása után érdemes megnézni a Török asztalt, fantasztikus a panoráma. Túra cipő, kényelmes ruházat ajánlott. Ajánljuk a közeli Kisnánai várat, a Bodonyi kincses házat, a Parádsasvári üvegmanufaktúrát megtekintésre. Emellett három fürdő is található a közelünkben.

Hogyan érinti a vállalkozásotokat a koronavírus?

Csákó Ildikó (koordinátor): Mint mindenkit. A hatályos jogrendeletek alapján zártuk illetve nyitottuk a barlangokat, az éttermet, a kempinget. A foglalásokat maximálisan rugalmasan kezeltük, nagyon sok foglalás áthelyeztünk, jelen pillanatban mégis azt mondhatom, az év háromnegyede tele van előre rögzített/fizetett foglalásokkal és még csak május van.

Fotó: Sirocave

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Csákó Ildikó (koordinátor): Hamarosan újabb barlangok kerülnek kialakításra. Ha lenne ötven, azt is ki tudnánk adni, mert az emberek imádják a hangulatát, a falut, a békességet. Szeretnénk elérni, hogy ne kelljen támaszkodni a szállásközvetítő oldalakra, nekünk az a legjobb, ha elégedetten távoznak a vendégek és személyesen ajánlanak barátoknak, ismerősöknek, kollégáknak.

Mivel az étkezést a saját éttermünk szolgáltatja, őszre izgalmas gasztro túrát tervezünk, hiszen a különleges szálláshoz, különleges ételek is társulhatnak. Nyomot szeretnék hagyni az emberekben – ez a legegyszerűbb kifejezés a jövőre. Titkolt terveink között természetesen szerepel újabb, teljes más, különleges szállás kialakítása is, de ennek a vágyunknak előbb alapot kell építsünk a mában.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon, hogy értesülj további híreinkről is!

Fotó: Sirocave